MEDITERRANEA

Filmovi o imigrantima na Festu

U trenutku kada migrantska kriza i dalje privlači pažnju svetske javnosti, predstojeći 44. Fest donosi filmove posvećene toj temi – „Medeteranea“ Jonasa Carpignana i „Dipan“ Žaka Odijara.
Reditelj Jonas Carpignano u svom debitantskom ostvarenju „Mediteranea pozabavio se pričom ekonomskih migranata iz Afrike koji u Evropu beže u potrazi za boljim životom.
Carpignano je, intrigiran rasistički inspirisanim neredima u gradu Rosarno u južnoj Italiji 2010. godine, odlučio da ode na lice mesta i sazna više.
Tamo je upoznao imigranta iz Burkine Faso, Koudousa Seihona, na čijoj životnoj priči je zasnovao svoj film.
Prvo je snimio kratak dokumentarni film „A Ćiana“, koji je osvojio Nagradu nedelje kritike (Critic’s Week prize) u Kanu, a zatim je svoju priču razvijao u scenarističkoj radionici Sandens festivala.
Seihon je prihvatio glavnu ulogu u filmu u kome igra samohranog oca koji napušta sedmogodišnju ćerku u Africi i upušta se na opasni put preko Sahare i Mediterana sa najboljim prijateljem.
Težak put i blizak susret sa smrću samo su početak problema – obećana zemlja o kojoj su toliko maštali neće ih dočekati otvorenih ruku.
Film je premijerno prikazan u Kanu, a zatim je osvojio nagrade za najbolji film na festivalima u Kairu, Cirihu i Stokholmu.
Seihon je takođe pokupio pohvale i nagrade za svoj glumački debi, što i nije iznenađujuće budući da je pred kamerom samo ponovio događaje koje je u stvarnom životu doživeo.
Publika Festa imaće priliku da pogleda i film „Dipan“ za koji je slavni francuski reditelj Žak Odijar dobio Zlatnu palmu u Kanu.
Odijar je nedavno bio gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ gde je predstavio svoje ostvarenje, održao radionicu za mlade autore i razgovarao sa novinarima.
Reditelj je tom prilikom rekao da se „problemom izbeglica bavi već četiri-pet godina, tako da je nekako kinematografija u kontaktu sa realnošću na jedan dublji način“.
„Ja sam samo prepoznao da će to biti aktuelno u nekom trenutku. Sam sebi postavljam pitanje kojim ću se baviti u narednom filmu, uvek se pitam šta će biti aktuelno, prosto stalno se preispitujem, film tome i služi“, objasnio je Odijar.
Glavni glumac Antonythasan Jesuthasan je kao dete bio član militantne grupe Tamilski tigrovi i učestvovao u građanskom ratu na Šri Lanki.
Početkom devedesetih je dobio politički azil u Francuskoj i počeo da prenosi svoja iskustva kroz umetnost, a Dipan je njegova druga filmska uloga, i kako je rekao, skoro 50 posto filma je biografsko.
Priča prati bivšeg vojnika Tamilskih tigrova koji u Francuskoj dobija pasoš mrtvog čoveka Dipana, kao i lažnu porodicu – ženu i devojčicu koje takođe žele bolju budućnost.
Jesuthasan je izjavio da mu je drago što je skrenuo pažnju na Šri Lanku i što je imao priliku da govori o problemima svoje zemlje, ali mu je žao, jer zna da vlada nikad neće dozvoliti da lokalno stanovništvo vidi taj film.

Povezana vest:  Dejvid Finčer: Zanimaju me priče perverznjaka