Berlinale - Berlin International FilmZapažen nastup srpske delegacije na Filmskom festivalu u Berlinu

Delegacija Srbije na aktuelnom Filmskom festivalu u Berlinu imala je zapažen nastup, a večeras se očekuje i projekcija debitantskog dugometražnog igranog filma „Vlažnost“ Nikole Ljuce, koji će otvoriti predstojeći Fest, izjavio je danas direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić.
-Ovo je velika retkost, da na jednom festivalu A kategorije, jednom od najznačajnijih festivala u svetu, imamo čak pet filmova. Veliku premijeru čekamo večeras sa ‘Vlažnošću’ – „raportirao“ je Jevtić medijima utiske iz Berlina.
Kaže da je naša prisutnost, kako po filmovima, tako i po delegaciji, primećena u Berlinu.
Srpska delegacija, prema njegovim rečima, ima podršku Ministarstva kulture i informisanja, a u Berlinu je i ministar Ivan Tasovac.
-Jako važno je da je tokom boravka ministar održao niz sastanaka sa predstavnicima najvećih nemačkih filmskih fondova, sa rukovodstvom Berlinala, koji su zapazili i čestitali Srbiji ovako veliki i solidan uspeh, sa svim predstavnicima regionalnih filmskih fondova, što je jako važno, jer se zna da sve više i više filmova snimamo sa koprodukcijama u reigonu – rekao je Jevtić.
Dodao je i da se delegacija Srbije sastala sa predsednikom „Euroimaža“, jednog od najvećih evropskih fondova, od koga Srbija relativno dosta zavisi.
„Svake godine imamo bar po jedan film koji se finansira iz tog fonda. Ovo je ta sistemska podrška koja nam je pomogla da smo se vratili na filmsku scenu Evrope i regiona i to je dobra osnova za dalji razvoj“, kazao je Jevtić.
Festival u Berlinu je otvoren 11. februara, prikazivanjem novog filma braće Koen „Ave, Cezare“, a traje do 21. februara.
Srbija ove godine ima pet ostvarenja u programu Berlinala, a pored „Vlažnosti“, tu su i film „S one strane“ Zrinka Ogreste, manjinska koprodukcija, koja će se na Festu takmičiti za nagrade u okviru selekcije „Srpski film“.
Na programu Berlinala je i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića „Dubina dva“, kratki film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković, dok će povodom 30 godina „Tedi“ nagrada biti prikazana drama „Marble Ass“ Želimira Žilnika, nagrađena 1995.godine.
Na predstojećem Festu biće prikazano čak 11 filmova sa Berlinala.

Povezana vest:  Održan veseli "pet party" u BIG fashion centru