Berlinale 2016 Stand
Srbija na 66. Berlinalu
 
Tokom dvodnevne posete jednom od najznačanijih svetskih festivala, Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sreo se sa srpskim autorima i filmskim profesionalcima čiji filmovi učestvuju na 66. Berlinalu.
 Tokom boravka ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova – Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboard-a, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i sa predsednikom Eurimages-a Jobstom Plogom, sa kojima je razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni. 
Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem Festivalu.
 U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste Festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film.
 Povodom svoje posete, ministar Tasovac je izjavio:
„Berlin je uz Kan i Veneciju najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi.
Berlin nije samo umetnička manifestacija već i jedan od najvećih marketa filmske industrije.
Pristupanje Srbije Kreativnoj Evropi, usvajanje poreskih olakšica za inostrane producente, novi Upravni odbori i direktori Filmskog centra Srbije i Kinoteke, priprema novog Zakona o filmskoj umetnosti i ostalim audiovizuelnim delima, saradnja sa grupacijom za film Privredne komore Srbije, kao i najveći budžet ikada izdvojen za film od 600 miliona dinara, daje nam pravo za puno optimizma ne samo za budućnost srpskog filma već i svih drugih oblasti kulture koje smo kao Ministarstvo kulture i informisanja počeli uspešno da sistemski uređujemo.
 Sve to je dobar znak koji govori o tome koliko su kultura, umetnost i kulturne industrije istinski bitne za naše društvo.“ 
Beogradska publika će na ovogodišnjem FEST-u prvi put videti čak 11 filmova sa Berlinala. Film Nikole Ljuce Vlažnost, učesnik ovogodišnjeg Berlinskog Foruma, otvoriće 44. Beogradski međunarodni filmski festival.
Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD