jugoslav pantelic i zelenovic

Zelenović: Za 25 godina napravili smo još jednu kinoteku

Dosadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je danas da je za 25 godina napravljena još jedna kinoteka, a novi direktor Jugoslav Pantelić obećao da će ta kulturna institucija „ostati ono što jeste“ i da će povećati njen fond.
U Kinoteci su se danas povodom imenovanja novog direktora novinarima obratili dugogodišnji direktor te institucije Zelenović i novopostavljeni Pantelić.
Zelenović je podsetio da je u Kinoteku došao 1. juna 1992. godine, mesec dana pre uvođenja sankcija tadašnjoj Jugoslaviji, i zatekao ogroman fond i velike probleme koji su se usložnjavali i vrhunac dostigli 1999. kada je tokom bombardovanja uništen depo u Bubanj potoku.
On je naglasio da ne postoji nijedan segment Kinoteke koji nije obnovljen tokom prethodnih 25 godina i da je fond u tom periodu uvećan za više od 22.000 kopija filmova na 35 mm traci.
„To je svuda u svetu jedna srednjerazvijena kinoteka, tako da smo mi u prethodnih 25 godina zapravo napravili još jednu kinoteku“, istakao je Zelenović.
On je rekao da je sazidan novi depo, rešen problem čuvanja kolor negativa, izgrađen Centar za digitalizaciju, u kome se već rade filmovi za Slovence, Makedonce, Bugare, oko 150 filmova je tokom prethodnih godina sa negativa vraćeno na 35 mm filmsku traku, posle 80 godina pronađen je film „Karađorđe“ iz 1911.
Zelenović je pomenuo i da je rekonstruisan Muzej Kinoteke, koji je dobio 150 novih fotelja, a samo prošle godine prikazano je više od 1.400 filmova u okviru više od 2.600 projekcija.
On je kazao da Kinoteka sada ima pet sala i to su jedine sale koje su opremljene za sve formate filmova.
Zelenović je podsetio i da je 1999. godine pokrenut Festival nitratnog filma.
„To je preraslo u instituciju tako da smo prošle godine u jednom trenutku imali blizu 30 direktora i šefova arhiva iz 22 zemlje. Ovde se dolazi po mustre kako se treba ponašati u filmskoj arhivistici“, istakao je on.
Zelenović je zahvalio svojim saradnicima koji su mu pomagali tokom prethodnih decenija, doprinevši da se izbori i za novu zgradu Kinoteke.
Najveći uspeh za Kinoteku, prema njegovim rečima, jeste što su sačuvali kuću od finansijskih skandala i politizacije, što nije bilo lako.
Podsetio je da su zbog Kinoteke i njenog Zlatnog pečata u Beograd dolazili Vim Venders, Jirži Mencl, Ken Rasel, Andrej Končlovski, Nikita Mihalkov i mnogi drugi.
„Ostavljam po mom mišljenju jednu od najbolje sređenih institucija kulture kod nas. Da li je moglo da bude bolje? Uvek može. Da li je moglo više? Teško“, rekao je Zelenović i u amanet novom direktoru ostavio da se izbori da zgrada Muzeja u Kosovskoj ulici bude zaštićena kao kulturno dobro.
Pantelić je zahvalio Zelenoviću na svemu što je uradio i rekao da će nastaviti tamo gde je on stao.
On je obećao da će Kinoteka „ostati ono što jeste“, da će povećati njen fond i raditi na otkrivanju i onoga „što mislimo da je izgubljeno“.
Na pitanje novinara da li će Zelenović, kao što je Upravni odbor Kinoteke predložio, ostati kao sevetnik direktora te institucije, Pantelić je odgovorio da čekaju mišljenje resornog ministarstva o tome.
Okupljeni novinari su gromoglasnim aplauzom pozdravili Radoslava Zelenovića, zahvalivši mu na lepoj saradnji i svemu što je uradio za srpsku kinematografiju, jer kao što je portal „Seecult“ primetio, on je „proteklih decenija postao jedan od retkih, ako ne i jedini direktor neke ustanove kulture u Beogradu, koji je uživao nepodeljene simpatije i stručne i najšire javnosti“.

Povezana vest:  Džejms Koks režira triler po istinitom događaju

PHOTO: ATAImages