vlaznost

Ekipa filma „Vlažnost“ o snimanju, kritici, publici

Autorska i glumačka ekipa filma „Vlažnost“, koji sutra otvara 44. Fest, govorila je na konferenciji za novinare o utiscima sa Berlinala, o snimanju, problemima obezbeđivanja novca, ali i značaju činjenice da domaći film otvara Međunarodni filmski festival.
Reditelj Nikola Ljuca ponovio je koliki je uspeh film ostvario na Filmskom festivalu u Berlinu, gde je naišao na odlične reakcije publike i kritike, a ono što je naglasila glumica Tamara Krcunović jeste da je od uspeha jednog određenog filma, mnogo važnija činjinica da je to pomak za srpsku kinematografiju.
Ona je u vrlo nadahnutom govoru izrazila nadu da će to što je na Berlinalu prikazano pet srpskih filmova, što je „Vlažnost“ dobila odlične kritike i što baš domaći film otvara ovogodišnji Fest biti podstrek da se ljudi vrate u bioskope, a državni vrh shvati da i kultura može da predstavlja zemlju.
-To je korak dalje za srpsku kinematografiju i možda će se nešto pomeriti. Nije bitno da li se nekome naš film sviđa ili ne. Biće onih koji će biti oduševljeni, a možda i onih koji će reći da je to nešto najgore što je snimljeno. Bitna je činjenica da je srpski film zapažen u Berlinu i da sada otvara Fest – istakla je Krcunović, koju su kolege i okupljeni novinari pozdravili aplauzom.
Koscenaristkinja Staša Bajac rekla je da su film pravili za publiku sa idejom da on ostane sa njima i kada izađu iz sale, zbog čega je i kraj otvoren, da gledaoci i po izlasku sa projekcije razmišljaju da li glavni likovi imaju budućnost.
Prema sinopsisu, Petar (Miloš Timotijević), uspešan poslovan čovek, vraća se sa puta i dok je spavao, njegova žena Mina (Krcunović) je nestala. On narednih dana pokušava da sakrije činjenicu o njenom nestanku i sačuva sliku o sebi.
-Film je tome kako se prosečan uspešan balkanski čovek nosi sa slobodoumnom ženom – rekao je Timotijević, uveren da je „Vlažnost“ izrazito feministkički film.
On je objasnio da problem nastaje kada Petar shvati da ima slobodoumnu ženu i da ona nije samo njegov privezak. „Film zapravo prati Petrovu unutrašnju borbu, između onoga što radi i što bi trebalo da uradi. Kada ga žena napusti njegov svet se raspada, ruši se slika koju je izgradio u društvu“, dodao je Timotijević.
Povodom utiska novinara da je film, po izgledu Beograda, pravljen za inostrano tržište, Ljuca je naglasio da je snimio film kakav želi da gleda, prikazujući Beograd kako ga on vidi, ostajući dosledan svojim likovima. 
Montažer i producent Vladimir Vidić osvrnuo se na probleme koje su imali da dođu do finansija, te su prvo dobili novac u inostranstvu, a zatim u Srbiji, i rekao da je još jedna zanimljiva stvar u vezi „Vlažnosti“ što iza nje stoje tri montažera.
Ljuca je poručio srpskoj publici da na projekciju dođe „otvorena i prepusti se uživanju u filmu“, da zaboravi na svu pompu i kritike, koje mogu da opterete.

Povezana vest:  Indijskoj glumici Ajšvariji Raj orden viteza Legije časti