the-revenant-1

Film Povratnik favorit za Oskare na dodeli u znaku rasne i etničke polemike

Film „The Revenant“ (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom DiKaprijom u glavnoj ulozi, s 12 nominacija, veliki je favorit za Oskare, čija će svečana dodela biti u nedelju uveče u Los Anđelesu.Četvrti nastavak „Pobesnelog Maksa“ (Mad Max: Fury Road) reditelja Džordža Milera osvojio je deset nominacija dok je „The Martian“ (Sam na Marsu) kultnog britanskog reditelja Ridlija Skota dobio sedam nominacija.

„Povratnik“ je između ostalog nominovan u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca.

Osam filmova će se boriti za Oskara za najbolji film: „The Big Short“ (Slučaj veka), „Sam na Marsu“, „Povratnik“, „Spotlight“ (Pod lupom), „Room“ (Soba), „Bruklin“, „Mad Max:Fury Road“ i „Bridge of Spies“ (Most špijuna).

Povezana vest:  Trolovi otvaraju 12. Dečiji filmski festival KIDS FEST

Među nominovanima za najbolju režiju nalaze se reditelji Adam Mekej („The BIg Short“), Miler (Pobesneli Maks), Injaritu „Povratnik“, Leni Abrahmson (Soba) i Tom Makarti (Pod lupom).

DiKaprio je nominovan u kategoriji najboljeg glumca, zajedno s Brajanom Krenstonom (Trumbo), Metom Dejmonom (Sam na Marsu), Majlkom Fasbenderom (Stiv Džobs) i Edijem Redmejnom (The Danish Girl).

Britanska glumica Šarlot Rempling nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu (45 godina), kao i Kejt Blančet (Kerol), Bri Larson (Soba), Dženifer Lorens (Joy) i Serše Ronan (Bruklin).

Povezana vest:  Film “UHVATI GRINGA” u bioskopima od 10. maja

U kategoriji za najbolji strani film nalaze se francusko-tursko ostvarenje „Mustang“, kolumbijski „Embrace the Serpent“, jordanski „Theeb“, danski „The War“ i mađarski film „Son of Saul“.

Među filmskim zvezdama koje nikada nisu dobile nominaciju za Oskara ove godine se nalazi Silvester Stalone, koji je nominovan u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u filmu „Creed“ u kojem glumi boksera Rokija Balbou.

Kako su prenele agencije, ni ove godine nijedan crni glumac se ne nalazi na spisku nominovanih iako su se filmski kritičari nadali da će u trci za Oskara ući Idris Elba ili Vil Smit.

Povezana vest:  U širem izboru za sufinansiranje igranog filma 15 projekata

Ovogodišnja dodela će biti u znaku polemika zbog nedostatak rasne i etničke raznovrsnosti, jer je američka Akademije za film i nauku i prošle godine osuđivana zbog nedostatka nominacije glumaca koji nisu belci.

Nekoliko dana posle objavljivanja spiska nominovanih i prvih kritika u filmskom svetu zbog „suviše belog“ Oskara, Akademija je najavila reforme, dok su mnogi glumci, među kojima Džejda Pinket Smit i Vil Smit kao i reditelj Spajk Li najavili bojkot ceremonije dodele.