tiernan kzn 27022016 030

Mektirnan: Srbija bi bila lepo mesto za moj film

Američki režiser Džon Mektirnan, specijalni gost 44. međunarodnog filmskog festivala u Beogradu i laureat nagrade „Beogradski pobednik“, najavio je danas da snima dva nova filma i da bi Srbija bila lepo mesto za snimanje.
-Ne mislim iz kulturoloških razloga već zato što sam ovde upoznao i razgovarao sa mnogo mladih reditelja – rekao je Mektirnan i dodao da mu se dopadaju jer oni žele da budu moderni Evropljani koji su za sobom ostavili istoriju.
Na konferenciji za novinare, reditelj se zahvalio svim domaćim rediteljima koji su se školovali upravo na njegovim filmovima, ali je objasnio da čovek uči sam iz filma jer svako u filmu vidi nešto drugo.
-Ja sam potražio filmove onih koji se razumeju u filmove i gledao kako oni to rade“, rekao je Mektirnan i dodao da je on dva dana neprekidno gledao Trifoov film „Američka noć“ dok nije shvatio da je film lanac slika u određenom vremenu koje pričaju priču i zabavljaju gledaoca.
„Motivacija je uvek različita, ali ja još nisam napravio takav film kojem je motiv bio novac, što je motiv velikom broju ljudi – rekao je Mektirnan.
Govoreći o jednom od svojih najpoznatijih filmova „Lov na Crveni oktobar“, Mektirnan je objasnio da je bio fasciniran tehnologijom i ljudima koji pokušavaju da sklope mir i koji se bore da se međusobno razumeju.
-Pokušao sam da napravim film o modernim ljudima. Oni su heroji. Smataro sam da su ti heroji značajniji od nekog šerifa iz 19. veka koji uzme pištolj u nekoj izmišljenoj ulici i puca na neke izmišljene ljude – rekao je Mektirnan.
Režiser je uporedio američke blokbastere sa stripovima i za to pronalazi krivce u filmskim radnicima koji ne znaju šta je film, već ga doživljavaju kao strip.
Na konstataciju novinara da je američki glumac Arnold Švarceneger izjavio da od svih režisera sa kojima je radio, poštuje Džemsa Kamerona i njega, Mektirnan je odbio da komentariše sebe, ali je pohvalio Kamerona kao pravog filmskog stavaroca čija mašta je velika kao Titanik.
Džon Mektirnan režirao je filmove „Lov na Crveni oktobar“, „Umri muški“, „Predator“, „Poslednji akcijski junak“, „Trinaesti ratnik“, „Afera Tomas Kraun“ i druge.
Za dosadašnje stvaralaštvo Mektirnanu će sutra biti uručena nagrada “ Beogradski pobednik“ u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Povezana vest:  Nova biografija o Džeku Nikolsonu

PHOTO: Antonio Ahel/ATAImages