KUSTENDORF U DOMU OMLADINE

Dva filma koja su izazvala burne reakcije na ovogodišnjem Filmskom i muzičkom festival Kustendorf ali i u svetu, biće premijerno prikazana u Beogradu, u Domu omladine, u sredu, 20. i četvrtak, 21. aprila!

Film „O nasilju“, Görana Olssona biće prikazan u sredu, 20.04. od 20h dok će film „Kapetan Tomas Sankara“, Christophea Cupelina, biti prikazan u četvrtak, 21.04. Ova dva eksplozivna filma kako zbog stila tako i zbog stava, izvrsni su politički dokumentarci i beskompromisni antiimperijalistički filmovi, filmske price o borcima za slobodnu Afriku koje se tiču svih nas danas.

Povezana vest:  Otvoren Festival britanskog filma "Film and Chips"

Film „O nasilju“, reditelja Görana Olssona iz 2014. Godine, nastao je po knjizi Frantza Fanona.
Američka pop zvezda Lorin Hil vodi nas kroz ovaj dokumentarni film koji je nastao na osnovu radikalno anti-kolonijalnog eseja Franca Fanona i raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma. Film govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavisnost 60ih i 70ih godina prošlog veka koji su poljuljali kolonijalnu vladavinu bele manjine. Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

Povezana vest:  Suzan Bojl kandidatkinja za pesmu u novom Džejmsu Bondu

Dokumentarni portret Tomasa Sankare, film „KAPETAN TOMAS SANKARA“, snimljen je 2012. u režiji Christophea Cupelina. Film prikazuje predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do atentata na njega 1987. i sastavljen je isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca.
Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalit svojih sugrađana, otvoreno izazivajući svetski poredak i političke velesile tog vremena, Sankara se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.
Borba za dekolonizaciju filma nastavlja se u Domu omladine Beograda! Ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 200 dinara.

Povezana vest:  Troškovi filmske kampanje za dobijanje Oskara