Savet festivalaSavet festivala Cinema City kao platforma za razvoj

 

 

Na festivalu Cinema City održan je prvi sastanak saveta festivala koji će učestvovati u kreiranju platforme za dalji razvoj i unapređivanje festivala. Cinema City je od osnivanja zabeležio veliki uspeh kod publike, ali i u predstavljanju domaće, regionalne i svetske kinematografije. Kreiranjem saveta i aktivnim uključivanjem predstavnika filmske umetnosti i filmske industrije Cinema City želi da gradi međunarodni kredibilitet i promociju, kao i mobilnost, povezivanje i razvoj pre svega domaće i regionalne kinematografije.

Povezana vest:  Premijera filma "Čuvar zoološkog vrta" sutra na Adi

 

Predstavnici festivala pozvali su relevantne filmske autore kako bi zajedno učestvovali u stvaranju programa, kao i u  razvoju i podršci filmske industrije u našoj zemlji. Učesnici sastanka, pored direktora Miloša Ignjatovića i predstavnika festivala, bili su čuvena glumica Anica Dobra, glumac i producent Svetozar Cvetković, glumac Nikola Đuričko i reditelji Dejan Zečević i Vladimir Perišić.

 

U toku razgovora prepoznate su brojne ideje koje festival želi da razvija u budućnosti,  poput obrazovanja industrijskog segmenta festivala i jakog filmskog marketa koji bi povezao brojne regionalne ali i svetske predstavnike filmske industrije. Sa akcentom na ciljnu grupu festivala, koju čine pre svega mladi ljudi, predstavljena je i mogućnost formiranja alternativnog edukativnog centra, filmske radionice koja bi okupljala mlade autore, pružajući podršku i mogućnost profesionalnog ostvarivanja mladim rediteljima regiona i njihovim debitantskim ostvarenjima.

Povezana vest:  Robertu dosadili vampiri

 

Cinema City prošle godine posetilo je preko 70 000 posetilaca, a ove godine taj broj će biti značajno premašen. Tokom tri godine na festivalu je prikazano 12 premijera domaćih filmova, ali i najznačajnija ostvarenja internacionalne umetničke kinematografije. Gosti festivala bili su čuveni pisac i scenarista Giljermo Arijaga, holivudska glumica Džulijet Luis koja je ove godine otvorila festival, kao i veliki broj regionalnih i domaćih veličina među kojima su Pjer Žalica, Miki Manojlović, Goran Paskaljević i mnogi drugi. Festival je od samog nastanka okrenut mladoj publici, kao i razvoju i podršci novih talenata kroz selekciju „Up to 10 000 bucks“.

Povezana vest:  Jim Sheridan, reditelj filmova „U ime oca" i „Moje levo stopalo", na Paliću