Dnr NASLOVNICA negativPod sloganom „Dokumenti našeg ritma“, sutra u Domu kulture Studentski grad počinje Prvi festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok“n“Ritam (D“n“R)“, na kome će do 26. juna biti prikazano 19 ostvarenja.

Programski direktor Igor Toholj ne nedavnoj konferenciji za novinare najavio je brižljivo odabran i koncipiran program čija je misija da se studentska populacija vrati pod okrilje urbane kulture.

Festival će otvoriti dokumentarac o berlinskoj sceni 80-tih godina – „B movie: Lust and sound in West Berlin“, a uoči svečanog otvaranja festivala sa Srđanom Gojkovićem Giletom biće održan razgovor „Pouke o mudrosti i (u) rokenrolu“.

Povezana vest:  Završeno i građansko venčanje Džordža Klunija

U takmičarskom programu biće prikazano devet filmova iz regiona, od toga šest će imati srpsku premijeru, a jedan svetsku. Reč je o filmu „Sevdalinka: Alhemija duše“ čiji je autor SaliSaliji – Salini.

Biće dodeljene dve nagrade – žirija i publike, a u žiriju su reditelj Mladen Matičević, filmski kritičar i novinar Vladan Petković i muzičar Neno Belan.

Revijalni program obuhvatiće aktuelne filmove inostrane produkcije.

Povezana vest:  Rimejk "Totalnog opoziva" vozi gledaoce šestom brzinom

U pratećem programu festivala pod nazivom „Notabuk“ biće predstavljene knjige „Jugoton gori!“ Marka Pogačara, „Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika“ Ivana Ivačkovića, „Roll Intro Tape“ Lazara Divjaka, „Rundek, Između – Knjiga o pesmama“ Ante Perkovića i biografije Džimija Hendriksa i Ejmi Vajnhaus.

Organizatori su skrenuli pažnju i na segment „Work in progreš“ koji će predstaviti muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku – „Nebeska tema“ Mladena Matičevića o Vladi Divljanu i „Iza horizonta“ Ivana Grlića i Sande Ristovski o Lazi Ristovskom, klavijaturisti sastava „Smak“ i „Bijelo dugme“.

Povezana vest:  Morganu Frimanu nagrada udruženja kamermana

Posle projekcija filmova iz takmičarskog programa, publika će imati priliku da razgovara sa autorima.

Najavljena su i dva koncerta – bend „Maljčki“ sviraće na otvaranju, a festival će zatvoriti kultni beogradski sastav s kraja osamdesetih godina S.T.R.A.H. (Svako To Razume Ako Hoće).