Američki glumac Met Dejmon (Matt Damon) na meti je kritike zbog uloge u novom naučno-fantastičnom filmu „The Great Wall“, ali ne zbog glume, nego zbog toga što je – belac.

Tajvansko-američka glumica Konstans Vu (Constance Wu) na Tviteru je kritikovala izbor glavnog glumca za film čija se radnja dešava u Aziji, rekavši da je u pitanju „tipičan rasistički pristup Holivuda“.

-Moramo da prekinemo rasistički mit da jedino belac može da spase svet – napisala je Vu.

Povezana vest:  Procureo trailer iz Pomrčenja

Posle kritike tog njenog komentara, glumica je objasnila da nije kritikovala Dejmona lično, nego holivudski manir da u azijskim filmovima glavni glumci budu belci, čime se insinuira da je bela rasa superiornija od drugih.

-Naši heroji ne izgledaju kao Met Dejmon. Oni liče na Malalu, Gandija, Mandelu… Niste nam potrebni vi da nas spasavate. Mi volimo našu boju kože, našu kulturu, snagu našeg duha u našim pričama. Ne treba da nas vi spasavate od bilo čega – navela je glumica.

Povezana vest:  Heder Loklir se verila s kolegom iz serije Melrouz plejs

Film „Great Wall“ je režirao Džang Jimou (Zhang Yimou) („Kuća letećih bodeža“) i smešten je u vreme Sung dinastije u Kini (959-1126). Film je labava adaptacija kratke priče Franca Kafke „Veliki Kineski zid“ i nije zasnovan na istorijskim činjenicama, osim što se dešava oko Kineskog zida u vreme dinastije Sung.

Osim Dejmona, u filmu igraju i Djing Tijan (Jing Tian), Pedro Paskal (Pascal), Vilijem Defo (Willem Dafoe) i Endi Lau (Andy Lau). Film će se u bioskopima naći od 24. februara 2017. godine.

Povezana vest:  Film ''Zona mrtvih'' trijumfovala na Horor festu u Kejptaunu!

Ovo nije prvi put da je Konstans Vu kritikovala „holivudsku belinu“. Ona je prethodno komentarisala i izbor glumice Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) za rimejk filma „Ghost in the Shell“ i najave da će se u tom filmu koristiti tehnika koja će omogućiti da beli glumci više liče na Azijate.