OHorten_plakatH O R T E N   (O’H O R T E N)

 

U momentu kada voz napušta stanicu bez mašinovođe Oda Hortena (Baard Owe) u njemu, on shvata da na putovanju koje sledi nema odštampanog rasporeda i dobro poznatih stanica. Horten je morao da se penzioniše posle 40 godina rada na železnici i ona mu više ne izgleda kao sigurno mesto. Njegov isprlaniran i povučen životni stil iznenada postaje drugačiji i pred njim će se otvoriti niz dilema. Da li će ikada putovati avionom? Da li će prodati svoj brod? Kako je završio u paru ženskih crvenih cipela sa visokom potpeticom? Da li će preživeti vožnju sa čovekom sa povezom preko očiju? On će postati primer da i u starosti može biti humora, smeha i uživanja u svim čarima života. “O’Horten” nam daje divan pogled da ljudsko postojanje, ponekad apsurdnu viziju sa puno topline, pomalo melanholije i univerzalnosti.

 

O PRODUKCIJI

 

„O’Horten“ je norveški film u režiji proslavljenog reditelja Benta Hamera. Glavni junak Od Horten je mašinovođa, godinama navikut na svoj posao, koji treba da se penzioniše. Tokom jednog penzionerskog dana on će se naći u neočekivanim situacijama i biće prisiljen na ponovo promisli o životu. Kao i u drugim Hamerovim filmovima, teme su usamljenost i starost, hrabrost da se prihvati izazov. Film nema jaku strukturu i jasnu hronologiju.

Povezana vest:  Majli Sajrus potrošila 50 hiljada dolara kako bi smršala

Glavnu glumačku postavu čine većinom stariji danski i norveški glumci, uključujići Barda Ovea, Espen Skjonberg, Gitu Norbi. Film odlikuju pozitivne kritike, a bio je izabran za Un Certain Regard na kanskom festivalu.

Od Horten je 67-godišnjak koji treba da se penzioniše posle 40 godina rada kao mašinovođa na pruzi između Osla i Bergena. Kroz pedantnu dnevnu rutinu, priprema se za jednu od poslednjih vožnji u vozu do Bergena. Kada stigne, sreće sa Sveom koja poseduje pansion u kome odseda kada je tamo i koju sada više možda nikada neće videti.

Vrativši se u Oslo, njegov kolega mu priređuje oproštajnu zabavu, ali stidljivom Hortenu ne prija sva ta pažnja. Kako se zabava premešta u stan njegovog kolege, on će slučajno ostati zaključan. Penje se na skelu, pokušavajući da dohvati prozor i završava u sobi jednog dečaka. Dečak ga moli da ostane sa njim dok ne zaspi, ali Od će pre njega utonuti u san. Uspavaće se u nepoznatoj sobi i zakasniće na voz koji je trebalo da vozi poslednjeg radnog dana. Ostaće na platformi bez ikakvog jasnog plana u daljem životu.

OHortenOdlazi da poseti majku u staračkom domu i to će ga učiniti još nesrećnijim. Njegova majka je senilna i provodi dane stojeći pored prozora i ta poseta će ga podsetiti na sopstvene staračke dane. Dok je Od u restoranu, policija dolazi da uhapsi kuvara. U prodavnici gde obično kupuje duvan saznaje da je vlasnik preminuo. Odlučuje da proda svoj brod, što će  ga odvesti u nezgodu, kada kupac koji radi na aerodromu, kaže Odu da se sretnu u sigurnoj zoni. Od odlazi na lokalni bazen, ali po odlasku zaboravlja cipele i umesto njih pronalazi par crvenih ženskih cipela sa potpeticom i kreće u njima.

Povezana vest:  'Montevideo, Bog te video' jedan od favorita u Moskvi

Slučajno naleće na drugog čoveka njegovih godina, mnogo spontanijeg Sisenera, koji je zaspao na snegom pokrivenoj ulici. Oni provode veče u razgovoru i posle nekoliko pića u Sisenerovoj kući Horten počinje da razmišlja o svom daljem životu. Ispostavlja se da je njegova majka bila žena slobodnog duha i da je bila ski skakač, ali on sam nikada nije imao hrabrosti da proba da se bavi sportom. On sada oseća da ju je razočarao i da nikada nije imao hrabrosti da uhvati dan i proba nove stvari.

U rano jutro Sisener predlaže da krenu na vožnju, a on će voziti sa povezom oko očiju. Ali, put će se kobno završiti po Sisenera. Sada, Horten mora preuzeti brigu oko Sisenerovog psa i odlučuje da živi punim plućima. Odlazi na ski skakaonicu, gde vidi viziju svoje majke kao mlade žene koja se spušta niz nju. Dolazi na ideju da počne da se bavi ovim sportom. Prvi put, ne noseći više službenu uniformu, krenuće vozom za Bergen, gde ga Svea srećno čeka na platformi.

Povezana vest:  NOVI TREJLER, Premijera Najmračniji sat 3D od 28. decembra u bioskopu Cineplexx

O reditelju – Bent Hamer

Studirao je teoriju filma na univerzitetu u Štokholmu. Pre prvog igranog filma napisao je scenarija i režirao nekoliko kratkih filmova i dokumentaraca. Prvi film Eggs premijerno je prikazan na kanskom filmskom festivalu 1995. godine, u selekciji Director’s Fortnight. Iste godine, film je bio prikazan u takmičarskom programu na festivalu u Moskvi, gde je osvojio nagradu za najbolji film, a zatim je primio FIPRESCI nagradu na festivalu u Torontu. Film Kitchen Stories je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalilma i bio norveški kandidat za nagradu Oskar.

Hamer je 2004. godine snimio Factotum, baziran na istoimenom romanu Čarlsa Bukovskog. Scenario su pisali on i Džim Stark (Mystery Train, Cold Fever). Film je premijerno prikazan na Kosmorama filmskom festivalu u Norveškoj.

Hamer je osnivač BulBul filmske asocijacije osnovane u Oslu 1994. godine.

 

Filmografija: Eggs (1995.), Water Easy Reach (1998.), Kitchen Stories (2003.), Factotum (2005.), O’Horten (2008.), Hjem til jul (2010.)

 

„O’Horten“ je u bioskopskoj distribuciji od 1. jula.