Filmovi koji se večeras prikazuju na festivalu „Slobodna zona“ govore o nasilju, stradanjima, o logorima u NDH, krvnoj osveti, oni traže promene i opominju.

Film „Treći“ Arsena Oremovića govori o uspehu reprezentacije Hrvarske u fudbalu, trećem mestu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1988. Taj uspeh je samo povod da bi se govorilo o fudbalu koji to više i nije, već je biznis, politika, nasilje navijača, mafijaški posao.

Povezana vest:  Hotel Transilvanija 3: Odmor počinje

„To nije film o fudbalu, to je film naprosto o hrvatskoj fudbalskoj mafiji i njenim spregama koje ; ulazu u čitavo hrvatsko društvo“, rekao je voditelj „Noćnih razgovora“ ; u „Slobodnoj zoni“, Ivan Milenković.

On je rekao i da će u „Noćnim razgovorima“ sa publikom o fudbalu, zapravo onom negativnom oko njega, razgovarati reditelj Arsen Oremović, ; novinari i poznavaoci prilika oko fudbala Viktor Ivančić, Slobodan Georgijev i Katarina Radovanović.

Povezana vest:  Džastin Timberlejk i Mila Kunis, U Ušću specijalni događaj povodom premijere filma Samo drugarski

Film Ivana Jovića „Zaveštanje“ vredan je pre svega jer beleži svedočenja ljudi, preživelih iz stravičnih logora Drugg svetskog rata.

Film prenosi kolektivno iskustvo stradanja u Drugom svetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Izmontiran iz preko 450 sati snimljenih svedočenja, prikupljanih tokom četiri godine razgovora s 94 neposredna svedoka, predstavlja izvod iz velike dokumentarne arhive.

Filmska priča nema naratora, istoričara i arhivskih snimaka, već je „uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja, dajući žrtvama jedinstveno pravo da same tumače sopstvena stradanja“, rekao je autor filma Ivan Jović

Povezana vest:  Saša Radojević: Danas imamo apsolutno fascinantne tekstove o filmu na internetu

Radnja filma „Patrijarh“ Li Tamahorija, smeštena je u šezdesete godine ; prošlog veka, na istočnu obalu Novog Zelanda gde su dve maorske porodice koje se bave šišanjem ovaca poslovni konkurenti ali i zakleti neprijatelji u krvnoj osveti.