Filmska internet baza podataka (The International Movie Database – IMDb) tužiće američku državu Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da sa svog sajta na zahtev glumaca ukloni podatke o njihovim godinama.

IMDb, koji sadrži informacije o filmovima, televizijskim serijama, glumcima, rediteljima, saopštila je da taj zakon krši njihovo pravo na slobodan govor, prenosi Bi-Bi-Si. Holivudski glumci dugo su se žalili na starosnu diskriminaciju u filmskoj industriji.

Povezana vest:  HOROR "KRUGOVI 3" OD 2. FEBRUARA U BIOSKOPIMA – SAMO ZA NAJHRABRIJE!

Među njima je i glumica Helen Miren, koja je rekla da glumci kako stare dobijaju samo određen tip uloga i da su često zanemareni. U Kaliforniji je u septembru usvojen zakon koji nalaže da taj vebsajt ukloni detalje o godinama pretplatnika na njihov zahtev.

-IMDb deli cenjen cilj sprečavanja starosne diskriminacije, ali to je neustavan zakon koji ne doprinosi napretku, a komoli ostvarenju tog cilja – navedeno je u saopštenju.

Predstavnik kalifornijskog tužilašta je rekao da su informacije o godinama holivduskih zvezda dostupne na drugim internet stranama, ali da je cilj zakona da „zaštiti manje poznate glumce koji se nadmeću za manje uloge“.

Povezana vest:  Tom Kruz možda u naučnofantastičnom filmu