Preminuo filmski kritičar Ronald Holovej 

ronald_holovejPoznati filmski kritičar iz Amerike i veliki poznavalac istočnoevropske kinematogafija Ronald Holovej umro je u Berlinu, gde je radio veći deo svog života, objavljeno je danas na sajtu Filmskog centra Srbije. 
Holovej, koji je umro juče, doktorirao je na univerzitetu u Hamburgu i pisao je za najuglednije filmske stručne magazine „Verajeti“, „Holivud riporter“ i „Muving pikccers“, kao i tekstove o filmu, pozoršstu i kulturnim događanjima za „Fajnenssel tajms“ i „Herald tribjun“. 
Autor je šest knjiga o filmu i istoriji filma i reditelj četiri dokumentarna filma. Bio je ekspert za kinematografiju zemalja istočne Evrope, oformio je banku podataka o rediteljima iz bivših republika Sovjetskog Saveza. 
Zajedno sa suprugom, glumicom Dorotejom Morić, izdavao je ccaspois „Kino German film” i „Internacional reports“, a bio je i suosnivač Čikaškog centra za filmske studije. 
Dobio je veliki broj novinarskih nagrada u Americi, Nemačkoj, Kanu… 
Za jugoslovensku kinematografiju bio je najveći stručnjak van granica tadašnje zemlje. Redovno je posećivao sve filmske festivale u eks-ju republikama i bio čest gost Beograda. 
Za našu kinematografiju i njen plasman u svetu učinio je mnogo, bio je prijatelj sa većinom reditelja na ovim prostorima, pa tako i sa srpskim autorima i nije propuštao priliku da svuda u svetu skreće pažnju na domete istočnoevropskih reditelja boreći se za njihovo mesto u istoriji filma.

Povezana vest:  Panel „Filmska industrija i kinematografija u 21. veku“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije