srpski_film_plakat„Srpski film“ na festivalu u Motovunu

 

Na ovogodišnjem, 12. po redu, Motovun Film Festivalu koji će se od 26. do 30. jula održati u istarskoj varošici Motovun, biće prikazano ukupno 75 filmova, od toga i nekoliko srpskim, među njima i „Srpski film“ Srđana Spasojevića.

Kako je novinarima na današnjoj konferenciji za medije izjavio direktor festivala Igor Mirković, glavni program obuhvata 27 dugometražnih filmova koji daju uvid u najbolje filmove iz sveta i regiona, kombinujući više puta nagrađene sa onima „koji su manje poznati, ali imaju dušu“.

Festival otvara film koji govori o korupciji, a zatvara dokumentarac o potpunoj propasti nekada moćne utvrde kapitalizma, američke auto-industrije u Detroitu, rekao je Mirković.

Povezana vest:  Večeras dodela TV nagrada Emi

Ovogodišnja Zemlja partner je Slovenija, pa će kroz program Novi slovenački film biti predstavljeni najbolji naslovi slovenačke kinematografije u zadnjih 20 godina u izboru selektora festivala Jurice Pavičića.

Mirković je najavio i mnoštvo filmskih gostiju, među kojima su i montipajtonovac Teri Džons (Terry Jones), rok dokumentarista Džulijen Templ (Julian Temple) i rumunski režiser Razvan Radulesku.

Mirković je najavio dve nove nagrade – jedna od njih je Nagrada Bauer po poznatom režise ru Branku Baueru koja se dodeljuje najboljem filmu godine iz sedam regionalnih kinematografija: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, i Slovenije. Ove godine dodeliće se i nagrada „Nepotkupljivi“ za najbolji film koji tretira problem korupcije u čemu je suradnik festivala Transparency International Hrvatska, a sponzor nagrade je Siemens. S obzirom da je na festivalu više filmove zajedničke regionalna produkcije, Mirković je za Tanjug izjavio da „zemlje koje imaju zajedničku filmsku tradiciju, čiji se jezici međusobno razumeju i jedni drugima znaju glumce to trebaju iskoristiti i učiniti sve da kinematografski prostor ovog dela Evrope bude objedinjen kako bi bilo lakše plasirati filmove“.

Povezana vest:  Film Za šaku dolara zatvara Kanski festival

Na pitanje o „Srpskom filmu“ koji će svoju hrvatsku premijeru imati u Motovunu, Mirković je rekao da je to šoknatan i ekstreman film.

„Mi podržavamo sve što je umetnički hrabro i zbog toga želimo da publika vidi taj film. O tome koliko je to filmsko delo ekstremno, svako će da sudi za sebe“, rekao je direktor festivala. Osim „Srpskog filma“ u Motovunu će biti prikazan film „Flešbek“ Aleksandra Jankovića, kao i filmovi „Besa“ Srđana Karanovića, omnibus „Neke druge priče“ koji je osmislio srpski filmski kritičar i producent Nenad Dukić, s pet kratkih priča režiserki s područja bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  Iranski film "Taksi" dobio Zlatnog medveda u Berlinu