MovieTapeMarković:Kina-važan korak za našu filmsku industriju

 

Specijalni savetnik ministra kulture, reditelj Goran Marković izjavio je danas da upravo završena manifestacija „Nedelja srpskog filma u Kini“ predstavlja veoma važan korak za obe zemlje, a pogotovo za našu filmsku industriju.

Marković, koji je bio član naše delegacije koja je od 29. juna do 6. jula boravila u Pekingu i Šangaju, preneo je Tanjugu da je cela manifestacija bila veoma lepa i da se sa puta vraća sa puno optimizma.

/Nismo besmisleno putovali i trošili vreme – ocenio je on, posebno ukazujući na niz sastanaka koje je naša delgacija imala sa ljudima iz „Čajna filma“ i Ministarstva kulture. Oni su rezultirali vrlo praktičnim zakljucima o skorom početku konkretne saradnje, pre svega o mogućim koprodukcionim projektima.

Povezana vest:  U PRODAJI KARTE ZA FILM "DŽONI INGLIŠ - PONOVO U AKCIJI" NA COMEDY NIGHTU

Marković je napomenuo da će već ovih dana u Kinu biti poslat naš predlog viđenja te saradnje za koju su oni veoma spremni i inicirali su da se sa tim što pre počne.

-Kina je ogromno tržiste, koje ima stotine miliona gledalaca, desetine hiljada bioskopa, sve ono što mi nemamo. I bilo koji film, koji bi ušao na tržište, naš ili film koji bismo napravili zajednički, predstavljao bi ekonomski i kulturni bum – objasnio je Marković.

On trenutno nije mogao da precizira koji su to projekti na kojima bi zajednički radili. -Predpostavljam da ćemo raspisati konkurs, ili da ćemo na neki drugi način, pokušati da dođemo do tema koje bi bile zajedničke. Oni su nam dali jedan okvir u kojem bi želeli da sarađuju i mnogo je toga što ih intersuje – dodao je on.

Povezana vest:  Karte za film Mlečni put Emira Kusturice koji otvara 45. FEST rasprodate su u rekordnom roku!

Specijalni savetnik ministra kulture ukazao je i na spremnost Kine da sa Srbijom potpiše sporazaum o saradnji koji sada ima samo sa četiri države u svetu. To bi nas svrstalo u vrh njihovih „filmskih“ prioriteta, što je za nas, takođe, važno, ocenio je Marković.

Naš poznati reditelj, čijim je filmom „Turneja“ manifestacija otvorena, rekao je da je svih šest naših filmova novije produkcije naišlo na izuzetan prijem publike.

Sa izuzetkom filmova „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, koji su proslavili Velimira Batu Žaivojinovićah, naš film je tamo praktično nepoznat, rekao je Marković, ističući da je ovo bila prilika da ljudi vide šta mi sad radimo i koliko toga pravimo.

Povezana vest:  Raskošna francuska ekranizacija bajke „Lepotica i zver"

-To je za njih bilo veliko iznenađenje – dodao je on, napominjući da su filmovi prikazivani u velikim, uglavnom punim salama, sa dobrim prevodom i dobrim rekacijama publike.

Osim „Turneje“ kineska publika je imala priliku da vidi i film Alekse Gajića „Edit i ja“, „Klopku“ Srdana Golubovića, ostvarenje Dejana Zečevića „Četvrti čovek“ , Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, kao i film Ljubiše Samardžića „Jesen stiže dunjo moja“.

Nedeljom srpskog filma praktično je okončana manifestacija „Dani srpske kulture u Kini“ koja je ovog proleća započela uspešnim predstavljanjem srpske tradicionalne umetnosti kroz nastupe Ansambla Kolo i izložbu Pirotskih ćilima iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.