Od 250 filmova s najvećom zaradom 2016. godine, samo sedam procenata režirale su žene, što je dva procenta manje nego prethodne godine.

Centar za proučavanje žena na televiziji i filmu na Univerzitetu San Dijego objavio je godišnji izveštaj u kojem piše da je ustanovio da, uprkos pažnji posvećenoj jednakosti polova, u filmskoj industriji ne samo što nema više mogućnosti za žene, već ih je zapravo manje.

Povezana vest:  Premijera filma "Le Man '66: Slavna 24 sata" u sredu, 13. novembra - Karte u prodaji!

Pre skoro 20 godina, 1998. godine, devet opdsto filmova režirale su žene. Pored smanjenja učešća režiserki, pad od dva procenta zabeležen je i na ostalim kinematografskim poslovima: scenaristkinja, producentkinja, montažerki i snimateljki, takodje je bilo manje nego 2015.

Nejednakost polova u Holivudu poslednjih godina privlači sve veću pažnju, uključujući i istragu federalne Komisije za jednake mogućnostu u zapošljavanju.

Povezana vest:  Metju Mekonahi zbog uloge treba da smrša 15 kilograma

Brojne zvezde govorile su i o velikoj nejednakosti u platama. Nedavno, glumica Natali Portman rekla je časopisu „Mari Kler“ da je 2011. godine bila tri puta manje plaćena od Eštona Kučera sa kojim je glumila u filmu „No string attached“.