Na 45. Festu, koji se održava od 24. februara do 5. marta, biće prikazano 95 premijernih filmova, a nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću i španskom režiseru Karlosu Sauri.

Fest će otvoriti italijanska glumica Monika Beluči pre projekcije filma „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice, dok će na zatvaranju biti prikazano ostvarenje „Tišina“ Martina Skorsezea, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić najavio je da će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazano 15 filmova iz 12 zemalja: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda, pri čemu će Iran, Rusije i Hrvatska imati po dva ostvarenja.
Filmovi u Glavnom takmičarskom programu su, prema Pantelićevim rečima, tematski različiti, od onih koji se bave aktuelnom pošasti – terorizmom kao što su „Lajla M“ Mijke de Jong (Holandija/Belgija/Nemačka/Jordan) i „Crni vetar“ Huseina Hasana Alija (Irak/Nemačka/Katar) do komedija poput „Toplotni udar“ Argirisa Panimitropulosa (Grčka/Nemačka).

U nacionalnoj selekciji „Srpski film“ premijerno će biti prikazana ostvarenja „Rekvijem za Gospođu J.“ Bojana Vuletića i „Afterparty“ Luke Bursaća, a za nagrade će se takmičiti i „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića, „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, „Dnevnik mašinovđe“ Miloša Radovića, „Vetar“ Tamare Drakulić i „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića.

Povezana vest:  Sin Dejvida Bouvija želi da režira film s ocem

Žirijem međunarodnog takmičarskog programa predsedavaće srpski reditelj Srdan Golubović, a žirijem nacionalne selekcije hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Treći takmičarski program „Granice“, posvećen art hausu i subverzivnim filmovima, obuhvatiće osam ostvarenja koja, prema rečima selektora Mladena Đorđevića, pokazuju „brisanje granica između dokumnetarnog i igranog filma“.

On je izdvojio tri provokativna dokumentarca: „Izbavi nas“ Federike di Đakomo o „emidemiji rituala isterivanja đavola“, „Safari“ Ulriha Zajdla o zapadnim turistima koji u safariju i ubijanju životinja vide emocionlno oslobađanje i „Roko“ Terija Demaizira o zvezdi porno industrije.

Pantelić je pomenuo naslove koji su se već izdvojili u svetu, između ostalog i po nominacijama za nagradu Oskar: „Noćne zveri“ Toma Forda, „Ona“ Pola Verhovena, „Mesečina“ Berija Dženkisa, „Mančester na moru“ Keneta Lonergana, „Džeki“ Pabla Lorena, „Po cenu života“ Dejvida Mekenzija.
Tu su i nova ostvarenja poznatih reditelja „Bili Lin-heroj“ Ang Lija, „So i vatra“ Vernera Hercoga, „Divni dani u Aranhuezu“ Vima Vendersa, „To je samo kraj sveta“ Gzavijea Dolana, „Kraljica Španije“ Fernanda Trueba, „Tajni zapis“ Džima Šeridana, „Trgovački putnik“ Ašgara Farhadija koji je trenutno u centru pažnje svetske javnosti jer neće prisustvovati dodeli Oskara zbog zabrane izdavanja viza koju je potpisao američki predsednik Donald Tramp.

Povezana vest:  Komedija Hop na vrhu drugu nedelju zaredom

Iz programa „Thrills and Kills“ Đorđević je izdvojio „Voz za Pusan“ Jeona Sanga-Hoa, „Jezivi“ Kijoši Kurosave i „Ubica iz kolica“ Atile Tila.

U okviru „Fest klasika“ biće prikazani dokumentarci o Abasa Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova „Oči čornije“ Nikite Mihalkova iz 1987. i „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ Vojina Đorđevića iz 1932, uz novoizrađenu kopiju kultnog dela „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, 50 godina nakon svetske premijere u Kanu.

Organizatori Festa su odlučili i da prikažu film „Huston, we have problem“ Žige Virca, koji je već prikazivan, ali ostao neprimećen.

Gosti Festa biće reditelji Hju Hadson, Fernando Trueba i Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan, Janko Popović Volarić, Danilo i Rade Šerbedžija, zatim Haib Tabakman, Husein Hasan Ali, Loren Tejsier, Damjan Kozole, Hana Jušić, Ankica Jurić Tilić, Argiris Padimitropulos, Karlos Saura, Parviz Šahbazi i drugi.

Na pitanje novinara zbog čega u programu Festa nema novog filma Gorana Paskaljević „Zemlja bogova“, Pantelić je kazao da je on želeo da prikaže pomenuto ostvarenje.

-Susreo sam se sa Paskaljevićem i nakon što sam pogledao film, nisam mogao da mu kažem tačan termin, jer program još nije bio formiran, a kasnije mi je rečeno da će film imati premijeru pre Festa i to je bila konačna informacija – objasnio je umetnički direktor.

Povezana vest:  Šta je trenutno aktuelno na repertoaru Cineplexx bioskopa?

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić rekla je da je Grad Beograd izdvojio 24 miliona dinara za Fest (pet miliona više nego prošle godine), ali da još čekaju da vide koliko će dati Ministarstvo kulture i informisanja pošto konkurs još uvek traje. Prodaja ulaznica počinje 4. februara, po cenama od 300, 350 i 400 dinara, dok za otvaranje Festa treba izdvojiti 500 dinara.