Glumica Monika Beluči i film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ otvoriće večeras u beogradskom Sava centru 45. Međunarodni filmski festival FEST na kojem će ; biti prikazano 95 premijernih filmova.

U glavnom programu je 15 filmova iz 12 zemalja, autora kao što su Haim Tabakman, Argiris Panimitropulos, Đuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Damjan Kozole.

Povezana vest:  Zlikovac Blofeld se vraća na veliko platno?

Za glavnu nagradu u nacionalnoj selekciji konkurišu filmovi Bojana Vuletića, Luke Bursaća, Danila Bećkovića, Dana Komljena, Tamare Drakulić, Filipa Kovačevića i Miloša Radovića.

Publika će do 5. marta, kada će na svečanom zatvaranju biti prikazan film „Tišina“ američkog režisera Martina Skorsezea, moći da vidi najbolje filmove sa svetskih festivala i gotovo sve favorite za Oskara.

Povezana vest:  Film „SUPERDEEP“ sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi uskoro u bioskopima

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Beogradski pobednik“ koja se dodeljuje za poseban doprinos filmskoj umetnosti su su poznati španski režiser Karlos Saura i glumac Ljubiša Samardžić.

Predsednik žirija ovogodišnjeg FEST-a je režiser Srdan Golubović, a predsednik žirija za najbolji srpski film je hrvatska glumica Ksenija Marinković. Očekuje da će filmove na FEST-u gledati 100.000 posetilaca.

Povezana vest:  Na današnji dan - 2. februar

Gosti ovogodišnjeg FEST-a biće reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan i Janko Popović, Danilo i Rade Šerbedžija, kao i Karlos Saura kome će biti uručena nagrada Beogradski pobednik.