Mjuzikl „La La Land“ reditelja Dejmijena Šazela, veliki favorit za Oskara sa 14 nominacija, osvojio je ranos jutros u Los Andjelesu šest nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Šazel je sa 32 godine postao najmladji reditelj koji je dobio Oskara za najbolju režiju, dok je njegov film dobio i nagrade za najbolju glumicu (Ema Stoun), scenografiju, fotografiju, originalnu pesmu i najbolje izvodjenje pesme.

Oskar za najbolji film pripao je ostvarenju „Moonlight“ (Mesečina) reditelja Berija Dženginsa, iako je na kraju ceremonije nastala zabuna pošto je voditelj, glumac Voren Biti dobio pogrešan koverat i umesto da najavi „Moonlight“ kao dobitnika nagrade, pročitao da je „La La Land“ osvojio Oskara.

Povezana vest:  Alcatel A3, sjajnog dizajna, namenjen mladima

Greška je odmah ispravljena, iako su protagonisti mjuzikla „La La Land“ već počeli da čestitaju jedni drugima. Najbolji glumac je ove godine Kejsi Aflek za ulogu u filmu „Manchester by the Sea“ reditelja Keneta Lonergana. Ovogodišnja ceremonija obeležena je većom rasnom raznovrsnošću posle dve godine kritika da je Oskar „suviče beo“.

Tamnoputi glumci Vajola Dejvis i Maheršala Ali osvojili su Oskare za najbolje sporedne uloge. Vajola Dejvis, koja je prva Afroamerikanka sa tri nominacije za Oskara, dobila je nagradu za ulogu u filmu „Fences“.

Maheršala Ali je nagradjen za ulogu narko dilera u filmu „Moonlight“ i postao je prvi muslimanski glumac koji je osvojiio prestižnu filmsku nagradu.

Povezana vest:  Madona: Govorila sam metaforično

Agencije AP i Frans pres ocenile su da je dodela Oskara protekla uz znaku „prkošenja“ politici američkog predsednika Donalda Trampa.

Film „Trgovački putnik“ iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima, osvojio je Oskara za najbolji strani film.

Farhadi je posle Trampovog ukaza o zabrani ulaska u SAD državljana iz sedam većinom muslimanskih zemalja, medju kojima je i Iran, rekao da nije prihvatljiva neizvesnost oko njegovog putovanja u SAD, i da je zato odlučio da ne prisustvuje dodeli Oskara, čak i ako mu bude dozvoljeno da udje u SAD.

Reditelj je u poruci koja je pročitana na ceremoniji naveo da nije došao iz poštovanja prema svom i narodima šest muslimanskih zemalja.

-Deliti svet stvara strah i predstavlja lažno opravdanje za agresiju i rat – navodi se u poruci koju je pročitala Iranka Anušeh Ansari inženjerka koja je putovala u svemir.

Mnoge zvezde su nosile plave trake uticajne Američke unije za gradjanske slobode (ACLU), koja se protivi Trampovoj anti-imigracionog politici.

Povezana vest:  Metju Makonahi u filmu o striptizu

Domaćin ceremonije, glumac Džimi Kimel izjavio je na početku svečanosti da dodelu gleda više od 200 zemalja „koje sada mrze SAD“, aludirajući na politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Kimel je ohrabrio publiku, pozivajući je na jedinstvo „u atmosferi političke podele u SAD“. Ovogodišnju svečanost je uživo prenosila televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).