Giallo-PlakatFilmska tribina: „Giallo – triler na italijanski način“ 16. jula u Domu omladine

 

U popularnoj kulturi, termin giallo (množina: gialli) ustalio se u Italiji još pre Drugog svetskog rata, i označavao je whodunit romane, koji su, radi lakšeg raspoznavanja, imali žute korice (na italijanskom giallo znači žuto). Šezdesetih, termin giallo počinje da se koristi i kao odrednica za filmove, trilere, snimane u Italiji. Pored špageti vesterna, giallo je postao zaštitini znak žanrovske ekspanzije koja je tokom šeste i sedme decenije dvadesetog veka zahvatila Apeninsko poluostrvo.

Povezana vest:  Svečana premijera filma Milutina Petrovića ,,Nečista krv: Greh predaka" u Cineplexx Galerija Belgrade bioskopu

Genijalni italijanski sineasta Mario Bava snimio je prve uspešene giallo naslove: „Devojka koja je previše znala“ (La ragazza che sapeva troppo, 1962) i „Krv i crne čipke“ (Sei donne per l’assassino, 1964).

Međunarodni uspeh režiserskog debija Darija Arđenta (Dario Argento) „Tajna crne rukavice“ (L’uccello dalle piume di cristallo, 1969) zaokružio je osnovne postulate koji će biti do habanja kopirani tokom giallo buma u prvoj polovini sedamdesetih, ali i kasnije.

Povezana vest:  Prodaje se vila u kojoj je sniman čuveni "Kum"

Petak, 16. jul – Sala na I spratu Doma omladine Beograda u 20:00h

Predavač: Đorđe Bajić, filmski kritičar