edit_i_jaFilm Tehnotajz u najužem izboru za regionalnu nagradu Bauer

 

Dugometražni animirani film Alekse Gajića „Tehnotajz: Edit i ja“ našao se u najužoj konkurenciji za novoustanovljenu nagradu „Bauer“ koju će dodeljivati Filmski festival u Motovunu, saopšteno je danas na sajtu te manifestacije.

U konkurenciji deset filmova, finalisti u trci za novu regionalnu nagradu postali su „Crnci“ Gorana Devića i Zvonimira Jurića, „Kenjac“ Antonia Nuića i Gajićev „Tehnotajz“.

Povezana vest:  Zanimljiva filmska nedelja u Kupina bioskopu

Kako se u obrazloženju navodi, radi se o „dugometražnom animiranom filmu beogradskog animatora s dugogodišnjim angažmanom u Francuskoj, i reč je o ekranizaciji njegovog uspešnog futurističkog strip- serijala“.

Film je, podseća se, dobio nagradu publike na festivalu „Sinema siti“ u Novom Sadu 2009. godine, i sprema mu se američki igrani rimejk.

Nova nagrada „Bauer“ dobitniku će doneti 5.000 evra, a u konkurenciji za nju bili su i: „9:06“ Igora Šterka, „Slovenka“ Damjana Kozoloea, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ Miroslava Momčilovića, „32 decemar“ Saše Hajdukovića, „Beyond of the Road“ Jila Čitakua i „Magarci sa granice“ Jetona Ahmetaja.

Povezana vest:  Spekulacija o rastanku Kejt Vinslet i Sema Mendesa

Selektori kandidata za nagradu „Bauer“ su Ahmed Burić iz Bosne i Hercegovine, Andrej Nikolaidis iz Crne Gore, Nenad Polimac iz Hrvatske, Agim Sopi sa Kosova, Sunčica Unevska iz Makedonije, Simon Popek iz Slovenije i Vladan Petković iz Srbije.

Žiri za nagradu čine: Namik Kabil, Branko Baletić, Rajko Grlić, Isa Ćosja, Darko Mitrevski, Radko Polič i Srđan Dragojević.

Povezana vest:  Film "Đango" otvara Berlinski filmski festival

Finaliste su zajednički odabrali sedmoro selektora i sedam članova žirija.

Pobednik će biti odlučen nakon što filmovi budu prikazani na festivalu u Motovunu, koji će u ovom hrvatskom gradiću biti održan od 26. do 30. jula.