17_Festival_evropskog_filma_PalicProgram Palićkog festivala „Paralele i sudari“

 

Na 17. Festivalu evropskog filma, koji će večeras biti otvoren na Letnjoj pozornici na Paliću, sutra će početi program „Paralele i sudari“, u bioskopu „Jadran“ u Subotici.

Od 18. do 22. jula biće prikazano deset ostvarenja koja se bave kulturnim, istorijskim i socijalnim različitostima istočne Evrope, najavio je selektor Petar Mitrić.

Program otvara dugometražni igrano-dokumentarni film „Stara škola kapitalizma“ Želimira Žilnika, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Erste Underground spirit“ za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma, koju dodeljuje Palićki festival.

U produkciji „Plejgraunda“ iz Novog Sada Žilnik je prošle godine snimio ovaj angažovani i satirični film koji je imao zapažen uspeh na festivalu u Roterdamu.

Povezana vest:  Mario Kasas te poziva da pogledaš novi španski hit triler reditelja Oriola Paula

Radnja je smeštena usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Žilnik u svom poznatom maniru beleži sve kompleksniji, ali i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

Sutra će u ovom ciklusu biti prikazan i poljski film „Sve, što volim“ reditelja i scenariste Jaceka Borcuća, takođe iz produkcije 2009. godine.

U priči koja se dešava 1981. iza „gvozdene zavese“ glavni lik je sin kapetana mornarice Janek, koji osniva pank-rok bend. Njihove pesme izražavaju frustraciju izazvanu životom u socijalizmu i želju za slobodom, uz ođeke ideja sve jačeg pokreta Solidarnost.

Povezana vest:  Film "Zona mrtvih" nominovan za najbolji horor film na festivalu "Fantasy Horror Awards"

U ponedeljak su na programu gruzijski film „Ulični dani“ Levana Koguashvilija i nemačko-poljska koprodukcija „Prasići“ Roberta Glinskog.

Za utorak su najavljeni film turskog autora Aslija Ozjga „Ljudi na mostu“, u koprodukciji Nemačke, Turske i Holandije, kao i „Ilegalac“ Olivijea Maset-Depasa u koprodukciji Belgije, Luksemburga i Francuske.

U sredu će biti prikazani turski film „Devojčica sa klavirom“ Murata Saračoglua i irsko-češki film „Lisice“ Mire Fornajove.

Povezana vest:  U pripremi nova verzija "Skarfejsa"

Poslednjeg dana na programu su omnibus „Neke druge priče“ pet mladih autorki iz eks ju zemalja, među kojima je srpski deo režirala Ana Marija Rosi i film „Iskušenje Svetog Tonija“ čiji je autor Veiko Ounpuu, a producenti iz Estonije, Finske i Švedske.

Program „Paralele i sudari“ je već nekoliko godina takmičarskog karaktera. Međunarodni žiri kritike dodeliće „Tolerans avord“ (Tolerance Award) za najbolji film.

Članovi su profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmski kritičar Eugeni Zvonkin (Eugenie Zvonkine) i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).