17_Festival_evropskog_filma_PalicRuski film pobednik 17. festivala na Paliću

 

Ruski film “Kako se završilo leto“ reditelja i scenariste Alekseja Popogrebskog dobio je glavnu nagradu – Zlatni toranj na 17. festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas predsednik žirija, filmski kritičar iz Beča Hans Kristijan Lajtih (Hans Ćristian Leitić).

-‘Proširujući koncept psihotrilera, maksimum efekata sa minimalnim sredstvima postignut je superiornom upotrebom dizajna zvuka, naturalističkim kao i simbolističkim slikama i vođenjem glumaca’ – obrazložio je Lajtih jednoglasnu odluku žirija.

Poruka ovog filma ističe neophodnost komunikacije u otuđenom društvu, među ljdima, generacijama i između stare i nove škole mišljenja“, dodaje se u obrazloženju.

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Benjaminu Hajzenbergu za austrijsko-nemačku koprodukciju “Pljačkaš“ za “iznošenje predivnog stava o prinudi kao sredstvu spasenja i večnoj borbi za slobodu, stava prerušenog u žanrovski film“.

-Iznoseći raznovrsne narativne ritmove, ovaj film uspeva da se kreće između naturalizma i svakodnevice i životnog ritma glavnih junaka? – ocenio je žiri.

Povezana vest:  Predlog Zakona o kinematografiji sutra u Skupštini

Specijalno priznanje dobio je španski film “Debeli ljudi“ Danijela Sančeza Arevala, “živopisno delo na tragikomičnu temu telesne težine“.

Taj film “proslavlja žudnju za životom, čineći nas gladnima i požudnima u krizna vremena“, istakao je žiri, dodajući da su komični filmovi važni, iako se često previđaju pri dodeli nagrada.

U glavnom takmičarskom progamu učestvovalo je 12 filmova, a članovi žirija bili su Jana Puskala (Jaana Puskala) iz Finskog filmskog instituta, slovenačka glumica Iva Krajnc, izraelski reditelj Eran Kolirin i srpski reditelj Vladimir Paskaljević.

U drugom takmičarskom programu “Paralele i sudari“, u kojem je prikazano deset filmova, pobedio je gruzijski film “Ulični dani“ Levana Koguašvilija. Žiri kritike dodelio mu je nagradu -Tolerans avord“ (Tolerance Award) za “autentično stvaranje moralne napetosti u životno realističnoj priči, za izuzetnu izvedbu glumaca, od kojih većina nisu profesionalci, kao i za afirmisanje vrednosti bez osuđivanja i moralisanja, na vrhunski i prefinjen način.

Povezana vest:  Kristen Stewart smatra da je preljubom učvrstila vezu s Pattinsonom

Specijalno priznanje u istom programu dobio je film “Iskušenje Svetog Tonija“, ciji je reditelj Veiko Ounpua iz Estonije.

On je nagrađen za rekonstruisanje priče na spektakularan, filmski način, zarazan smisao za humor apsurda i neodoljive prizore, obrazložio je žiri.

Članovi su bili profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmska kritičarka Eugeni Zvonkin (Eugenie Zvonkine) i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).

Pored ovih zvaničnih nagrada, Umetnički savet Festivala dodelio je dva specijalna priznanja – omnibusu u koprodukciji bivših ju-republika “Neke druge priče“ i francuskom filmu “Osam puta ustani“.

Uručenjem nagrada večeras se na Letnjoj pozornici na Paliću završava festival na kojem su od 17. jula prikazana 22 filma u dva takmičarska programa i veći broj ostvarenja iz oko 30 zemalja u pratećim ciklusima.

Povezana vest:  Novi ciklus serije Moj rođak sa sela od nedelje na RTS-u

Direktor festivala Radoslav Zelenović je na završnoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem te manifestacije i najavio početak 18. festivala na Paliću za 16. jul 2011. godine.

-Uz poznata finansijska ograničenja, zadržali smo obim festivala u pogledu broja filmova i gostiju. Posebnu zahvalnost dugujemo vernoj publici – rekao je on, ali nije precizirao broj gledalaca.

Izvršni producent Blažo Perović zahvalio je pokroviteljima – Ministarstvu kulture Srbije i Sekretarijatu za kulturu Vojvodine.

On je dodao da bi osnivač festivala – Grad Subotica trebalo da da prioritet ovom festivalu i sređivanju infrastrukture na Paliću, a najavio je da će direkcija festivala zatražiti i finansijsku pomoć od evropskih fondova.