Na Kustendorfu otkrivanje biste Džoniju Depu

 

johnny_deppRežiser Emir Kusturica, osnivač festivala „Kustendorf“ na Mokroj Gori, najavio je danas u Beogradu da će u čast gosta manifestacije, američkog glumca Džonija Depa (Johnny Depp), u Drvengradu biti otkrivena njegova bista „u prirodnoj veličini“.

-Dosta smo ubijali Brusa Vilisa. Ta ideja je potrošena – rekao je Kusturica na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije. Prema njegovim rečima, Dep „nije holivudska lutka kojoj su drugi formirali karijeru“, već ju je izradio on sam, igrajući u autorskim filmovima.

-Iznad Depove glume stoji njegova liccnost – dodao je Kusturica, najavljujući treće izdanje „Kustendorfa“, koje će biti održano u Drvengradu na Mokroj Gori od 13. do 19. januara 2010. godine.

Povezana vest:  Promocija knjige „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet“ Ivane Kronje u izdanju Filmskog centra Srbije

U čast Džonija Depa na „Kustendorfu“ će biti prikazana tri filma u kojima je glumio: „Edvard Makazoruki“ Tima Bartona (1990), „San o Arizoni“ Emira Kusturice (1993) i „Doni Brasko“ Majka Njuela (1997).

Ministarstvo kulture Srbije je pomoglo ovu manifestaciju sa 15 miliona dinara, rekao je ministar Nebojša Bradić i ukazao da je ta suma, zbog krize, za pet miliona manja nego prošle godine. Rekao je takođe da je „Kustendorf“ značajan jer se na njemu „prepoznaje značaj kreativnosti mladih ljudi“, i da zato uživa podršku Ministarstva.

Povezana vest:  Kirk Daglas ponosan na Holivud i kolege

Emir Kusturica je ocenio da filmu generalno predstoji „teška sudbina“ i da se on „gasi kao forma komunikacije“ u situacijama kad jedna video igra može da košta 370 miliona dolara. „Ako film hoće da opstane, mora za njega da se stvori dobar ambijent kroz brigu i mecenstvo“, dodao je Kusturica.

U takmičarski program „Kustendorfa“ uvršćeno je 28 filmova iz 18 zemalja, a o nagradama Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje odlučivaće žiri u sastavu strip autorka i režiserka Marđan Satrapi, producentkinja i režiserka Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

U specijalnom programu „Savremene tendencije“ biće prikazano sedam filmova koje „Kustendorf“ izdvaja iz ovogodišnje svetske produkcije, a to su „Granice kontrole“ Džima Džarmuša, „Afera ‘Zbogom'“ Kristijana Kariona, „Vreme koje preostaje“ Elie Sulejmana. „Zakopane tajne“ Radže Amarije, „Soul Kitćen“ Fatiha Atkina, „O Eli“ Astara Farhadija i „Car“ Pavela Lungina.

Povezana vest:  Ešton Kučer i Džastin Biber u komediji

Filmovi poput animiranog „Persepolisa“ Marđana Satrapija i Vinsenta Parnoa (2007) i čehoslovačkog mjuzikla „Hiljadu klarineta“ Jana Rohača i Vladimira Svitačeka (1965) biće prikazani u programu „Evergrin“.

Muzički program obuhvata nastupe sedam bendova i izvođača: „Global krajmer“ iz Austrije, Ajnur Karadoan iz Turske, „Festikultura“ iz Španije, Vlada Maričić iz Srbije, „Rublj“ iz Rusije. Tonino Karotone iz Italije i „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ iz Srbije.