Reditelji iz 10 zemalja predstaviće 21 film u nadmetanju za „Zlatnog lava“ na 74. filmskom festivalu u Veneciji koji se otvara sutra. Crvenim tepihom će proći Džejn Fonda i Robert Redford, kao i Met Dejmon, Itan Hok, Dženifer Lorens, Helen Miren, Frensis Mekdormand, Havijer Bardem, Mišel Fajfer i drugi.

Fonda i Redford će 1. septembra dobiti „Zlatnog lava“ za životno delo, a van konkurencije će biti prikazan film „Our souls at Night“ reditelja Riteša Batre, u kom oni igraju glavne uloge. Na Mostri će u takimčarskom programu biti prikazani filmovi pet Amerikanaca, četiri Italijana, dva Britanca, tri Francuza, dva Kineza i po jednog meksičkog, australijskog, izraelskog, libanskog i japanskog reditelja.

Povezana vest:  Film “Skoči, dušo” na zatvaranju 13. Merlinka festivala

Ovogodišnju Mostru otvoriće film „Downsizing“ američkog reditelja Aleksandera Pejna, koji će biti prikazan van konkurencije.

Medju najiščekivanijima je film „Suburbicon“, najnovije rediteljsko ostvarenje Džordža Klunija Scenario potpisuju Kluni i braća Koen, a glavne uloge tumače Met Dejmon i Džulijen Mur. ; Potencijalni hitovi su i filmovi „Mother!“ Darena Aronofskog i „The Shape of Water“, koji je režirao Giljermo del Toro.

Povezana vest:  Pogledajte animirani insert iz filma SUCKER PUNCH

Festival će 9. septembra zatvoriti film „Outrage Coda“ japanskog reditelja Takešija Kitana. Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija kojim će ove godine predsedavati američka glumica Anet Bening. Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Povezana vest:  Još dve međunarodne nagrade za „Jesenji valcer“ Ognjena Petkovića