Biografski film „Manolo: kralj cipela“ koga će u Beogradu publika moći da vidi od četvrtka je priča o čoveku koga su posvećenost i strasti za poslom doveli da liderske uloge u razvoju svetske modne scene.

„Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards“, (Manolo: Dečak koji je prvio cipele za guštere) premijerno je prikazan 15. septembra u Njujorku i daje uvid u život i karijeru španskog dizajnera koji je kao dete „karijeru“ zaista započeo praveći cipele za guštere, od omota „kedberi“ čokoladica.

Povezana vest:  Srđan Spasojević: Apsurdne priče o zabrani filma

Film prati Manolov uspon od dečaka sa Kanarskih ostrva do svetske ikone luksuzne obuće i aksesoara koji je pomerio granice dizajna obuće i kojeg zvezde, čiji su intervjui deo filma, poput Madone, Rijane, Naomi Kembel i urednice Voga Ane Vintur smatraju najboljim proizvođačem cipela 20. i 21. veka.

Modni novinar, reditelj filma Majkl Roberts u dokumentarcu istražuje šire teme kao što su priroda izdržljivosti, moć kreativnosti i važnost samopouzdanja.

Povezana vest:  Ljubavna drama "Ona" od 20. marta u bioskopima

Blanik je poznat po rečenici „najveću radost u životu pričinjava mi da provodim vreme u fabrici“, ali i njenom nastavku „tužno je reći tako nešto, ali to je jedino što volim.“

Manolo Blanik rođen je 1942. na Kanarskim ostrvima. Otac mu je bio Čeh, a uz majku Španjolku naučio je kako da izradi savršene espadrile. Dugo je živeo u Londonu i na jugozapadu Engleske gde poseduje dve kuće u kojima čuva između 25.000 i 30.000 pari prototipa Manolica.

Povezana vest:  Oskar 2010 - Cinears s ponosom predstavlja nominovane filmove koje će distribuirati

Svečana premijera biće u četvrtak u bioskopu Cineplexx BIG Beograd.