MovieTapeUspešna prezentacija Srpske filmske asocijacije u Sarajevu

 

Srpska filmska asocijacija (SFA) ostvarila je zapaženo učešće na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, na kojem je promovisala Srbiju kao poželjnu destinaciju za filmsku i TV produkciju, saopštila je danas ta asocijacija.

Zahvaljujući podršci USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, SFA je na festivalu u Sarajevu, održanom prošle nedelje, proslavila prvu godišnjicu osnivanja i učestvovala u Sinelink regionalnom forumu.

Taj forum okuplja ustanove, fondove i profesionalce iz jugoistočne Evrope radi diskusije o novim trendovima u propisima, izvorima finansiranja, distribuciji i praksi u oblasti filmske i TV produkcije.

Okrugli sto na Forumu bio je posvećen podizanju konkurentnosti filmske produkcijske ponude kroz rad takozvanih filmskih komisija, kakva je SFA i kakvih ima veliki broj u svetu, ali još ne i u našem regionu.

Povezana vest:  Film Povratnik osvojio tri zlatna globusa

Predstavnici SFA preneli su svoje iskustvo producentima iz Turske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da nijedna od tih zemlja, kao ni druge u regionu, nema filmsku komisiju koja se bavi privlačenjem međunarodnih produkcija niti strategiju za promociju filmskih lokacija.

Činjenica da je SFA osnovana kao nezavisno udruženje firmi i pojedinaca iz filmske industrije pobudila je veliko interesovanje filmskih radnika iz regiona, koji su potražili savete i pomoć kako bi i sami osnovali slične organizacije i postali partneri SFA.

Povezana vest:  Kraljev govor nominovan za Evropsku pipls čojs nagradu

Izvršna direktorka SFA Ana Ilić istakla je da je ta asocijacija kroz promotivnu kampanju i internet sajt „Film in Serbia“ uspela da značajno popravi imidž Srbije i produkcijskih usluga koje naša zemlja nudi.

-Interesovanje za Srbiju kao filmsku lokaciju i za samu Asocijaciju kao dobar model strategije za privlačenje međunarodnih produkcija zaista je ogromno – ocenila je ona.

SFA, koja danas ima 60 članova, osnovalo je 16 firmi i pojedinaca iz oblasti domaće filmske industrije u julu 2009. godine.

Povezana vest:  Blejk Lajvli želi da se uda za Rajana Rajnoldsa, ali on još nije spreman

Uz predstavljanje integralne ponude produkcijskih kapaciteta Srbije, SFA radi na dovođenju stranih producenata u izviđanje lokacija, odgovara na upite koji dolaze iz sveta, organizuje obuke za studente i profesionalce kako bi mogli da rade na velikim projektima, komunicira sa državnim institucijama na standardizovanju procedura za dobijanje dozvola za snimanje i pružanju druge podrške.

SFA, takođe, sarađuje sa relevantnim državnim strukturama na uvođenju podsticajnih mera za privlačenje investicija u oblasti filmske industrije kroz pružanje poreskih olakšica međunarodnim produkcijama.