Film „The Shape of Water“ (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljerma Del Toroa osvojio je danas najviše nominacija za prestižni Oskar, saopštila je danas američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Posle priče o romansi između neme devojske i reptilskog stvorenja sa 13 nominacija, ostvarenje „Denkerk“, drama o Drugom svetskom ratu Kristofera Nolana, dobila je osam nominacija, dok je sedam dobio film „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ Martina MekDonaga.

Sva tri filma su nominovana u kategoriji za najbolji film, zajedno sa „Call Me By Your Name“, „Darkest Hour“, „Get Out“, „Lady Bird“, „Phantom Thread“ i „The Post“.

Povezana vest:  Ovacije na ekskluzivnoj projekciji komedije “Deset u pola” Danisa Tanovića u Novom Sadu

„Oblik vode“ je između ostalog dobio nominacije za najbolju glumicu, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu, režiju, scenario, originalnu muziku i najbolju fotografiju.

Ostvarenje je već dobilo nagradu Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), što je dobar pokazatelj da je jedan od favorita za Oskara u kategoriji najboljeg filma.

U kategoriji najboljeg glumca Geri Oldman se smatra favoritom za ulogu Vinstona Čerčila u fillmu „Darkest Hour“, ocenila je agencija Frans pres.

Rediteljka Greta Gervig je peta rediteljka sa nominacijom za Oskara. Akedemija je pod pritiskom da manje diskriminiše žene, posebno u trenutku kada Holivud potresa skandal o seksualnom zlostavljanju poznatog producenta Harvija Vajnstajna.

Povezana vest:  Ko su likovi maštovite Dizni animacije „Raja i Poslednji Zmaj“ koja je za kratko vreme vratila publiku pred veliko bioskopsko platno (video)

Očekuje se da će na 90. svečanoj dodeli 4. marta u Los Anđelesu biti pomenut taj skandal. Posle Vajstajna usledile su optužbe na račun velikih glumaca, Kevina Spejsija Breta Ratnera i Dastina Hofmana.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije. Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Povezana vest:  Tim Barton i Robert Dauni Džunior možda rade na Pinokiju

Svečana ceremonija na kojoj se proglašavaju pobednici, jedna je od najuglednijih ceremonija dodele nagrada u svetu. Ujedno je i najstarija svečanost dodele nagrada u medijima.

Pobednik na prošlogodišnjoj dodeli je bio mjuzikl „La La Land“ reditelja Dejmijena Šazela, koji je osvojiošest nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Prošlogodišnja ceremonija obeležena je greškom na kraju dodele kada je glumcu Vorenu Bitiju dat pogrešan koverat i umesto da najavi „Moonlight“ kao dobitnika nagrade za najbolji film, on je pričitao da je „La La Land“ osvojio Oskara. Greška je odmah uočena i ispravljena.