Superherojski film „Black Panther“, najnoviji dodatak Marvelovoj sagi, premijerno je prikazan u Africi i dao snažan odgovor komentarima predsednika SAD Donalda Trampa o tom kontinentu.

Na crvenom tepihu u Južnoj Africi se često mogao čuti lokalni jezik korišćen u izmišljenom kraljevstvu Vakanda.

Južnoafrički glumac Džon Kani, deo ekipe „Black Panther“-a, rekao je da je ponosan što na filmu gleda afrofuturističko društvo koje slavi tradicionalne kulture i sanja o onome što bi Afrika mogla da bude.

„Ovaj put sunce obasjava Afriku. Ovaj film dolazi u pravo vreme. Teško pronalazimo primerne i uzorne lidere… tako da kad kao dečak vidite Crnog pantera i on skine masku vi pomislite ‘on izgleda kao ja, on je Afrikanac i ja sam Afrikanac, sad možemo da se ugledamo na osobu koja Afrikanac'“, rekao je Kani.

Povezana vest:  Hju Džekman želi ulogu u Bolivudu

Glumica Danai Gurira, odrasla u Zimbabveu, rekla je da je „dovođenje ovog filma kući sve“.

Otac glumice Lupite Njong’o je guverner kenijskog grada Kisumu.

„Ponekad mislimo da u Africi imamo dva izbora. Prvi je da zadržimo našu tradiciju i kulturu i zauvek ostanemo zaostali. Drugi je da se modernizujemo tako što ćemo se vesternizovati i zaboraviti naše kulturne tradicije koje su, što mislimo zbog njihove prirode, zaglavljene u prošlosti. Iskustvo naroda Vakande nas uči drugačije“, naveo je Anjang Njong’o u časopisu Star.

Povezana vest:  Filmu Društvena mreža nagrada Skripter

U Adis Abebi je „Black Panther“ rasprodat u svim terminima u jedinom bioskopu u kom se prikazuje, a neki gledaoci su i plakali.

„Gledaoci uživaju u delu filma koji se bavi afričkim nasleđem. Ovo je za nas jedinstveno i zato što se Etiopija često pominje zajedno s crnačkim pokretima, kao jedina nacija koju zapadne sile nisu kolonizovale. Neki ljudi su otkazivali letove samo da bi gledali film“, rekao je direktor bioskopa Elijas Abraha.

Povezana vest:  Šta vas očekuje u filmu Bokser?

Poznati bloger iz Gane Amejau Debra je na društvenim mrežama upitao „šta će svet misliti o Africi“ posle „Black Panther“-a.

Film prati princa kraljevstva Vakanda N’Džobua, kog tumači Čedvik Bouzmen.

.