Film „Zlogonje“, rediteljski debi mladog Raška Miljkovića, premijerno će biti prikazan u okviru zvaničnog programa festivala TIFF Kids. U periodu od 9. do 18. marta 2018. u Torontu će se održati jubilarno dvadeseto izdanje ovog prestižnog festivala na kom se prikazuju filmovi namenjeni najmlađoj publici i na kom će pomenuto domaće ostvarenje imati svetsku premijeru! TIFF Kids je ogranak jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Toronto International Film Festivala.

Ova topla priča o iskrenom drugarstvu nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, uz saradnju sa beogradskom kućom This and That, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent je makedonska producentska kuća Dream Factory.

Povezana vest:  Filip Sejmur Hofman u drugom delu filma "Igre gladi"

Glavne uloge tumače mladi debitanti Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, a ostatak ekipe čine Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma „Zlogonje“ je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić.

ZLOGONJE je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom.  Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi .

Povezana vest:  Film po mjuziklu Bombay Dreams

Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica  Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala.

Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj glavi. A za njega najveća od svih je on sam.

Jovan dolazi do ključnog  trenutka, kada mora da prihvati sebe takvog kakav je i baci se u tu najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Povezana vest:  Nađite se u "Dilemi" 26. januara u bioskopu Ster

Film su institucionalno podržali: Filmski centar SrbijeMedia program Kreativna EvropaMakedonska filmska agencijaMinistarstvo prosvete Republike SrbijeGrad Beograd i Opština Stari gradZlogonje će, u organizaciji agenta prodaje u svetu, berlinske kuće Pluto Film, biti predstavljene u okviru marketa Berlinskog filmskog festivala.

U distribuciji Taramount filma, „Zlogonje“ stižu u bioskope 27. septembra ove godine.