lokarnoBeli Beli Svet oduševio i kritičare i publiku na Filmski festival u Lokarnu
„ Izuzetno ostvarenje srpskog reditelja Olega Novkovića” ( Le Monde)
„Nezaboravan i harabar film” „ Pelepa srpska tragedija” Prava  balkanska opera”, „Najbolji film ovogodišnjeg festivala” , „ Veličanstven film”, pišu između ostalog pariski  Le Monde, ženevski Tribune , Corriere del Ticino, ScreenDaily.
“Usled patnji u svetu, jedina lepota koju možeš da daš svetu je lepota tragedije (koja je esencija onoga što reditelj hoće da prikaže)” ( Le Monde)
Na ovogodišnjem internacionalnom festivalu u Lokarnu, Švajcarska, koji je svečano otvoren 4. avgusta film Olega Novkovića  „Beli Beli Svet” imao je svoju svetsku premijeru. Film je prikazan u glavnom takmičarskom programu u udarnom terminu u petak 6. avgusta pred mnogobrojnom publkom (3000 sastavljenom od naujglednijih predstavnika svetske filmske industrije i medija).
Na konferenciji za novinare održanoj pre svečane projekcije, kojoj su prisustvovali glavni glumac i producent filma Uliks Fehmiu, reditelj Oleg Novković, scenarista Milena Marković, producent Milena Trobožić Garfield kao i koproducenti iz Nemačke i švedske, novinari su, što je veoma neuobičajeno, aplauzom pozdravili našu ekipu.
Publika je sa oduševljenjem prihvatila Novkovićev film i pozdravila ekipu dugotrajnim aplauzom, najdužim do tada, kako kaže izveštač  dnevnika Regione del Ticino.
Posle premijernog prikazivanja film je imao još dve reprize 7. i 8. avgusta, a zbog velikog interesovanja publike i prepune druge reprize, Festival će poslednjeg dana u subotu 14. avgusta, u 23 časa uz dozvolu producenata Milene Trobožić Garfield i Uliksa Fehmiua prikazati film i četvrti put.
Predstavljajući ovogodišnju selekciju festivala novoimenovani umetnički direktor Olivije Per, koji je godinama bio na čelu kanske selekcije „15 dana autora” i poznat je po svom storgom ukusu, posebno je istakao „Beli Beli Svet” Olega Novkovića kao jedno od najoriginalnijih i najsnažnijih ostvarenja ovogodišnje selekcije u Lokarnu.
Film Olega Novkovića „Beli Beli Svet” prvo je ostvarenje iz Srbije u dugogodišnjoj istorji ovog festivala koje  je uvršteno u takmičarsku selekciju i bori se za nagradu Zlatni Leopard.
Festival u Lokarnu jedan je od najuglednijih i zajedno sa Kanom i Venecijom jedan od najstarijih filmskih festivala u svetu.
Raekcije svetskih dnevnih listova i filmskih časopisa su nepodeljene i pune hvale za reditelja Olega Novkovića i celu ekipu.
“Jednostavne priče i dva izvanredna filma,: Srpski “ Beli Beli Svet”  Olega Novkovića i  italijanski film  “Pietro” reditelja  Danijela Galjianonea .Dva najbolja filma prikazana na festivalu u Lokarnu” piše pariski “ Le Monde”
“Zašto se filmovi i dalje snimaju? Kome su namenjeni? Da li postoji tržšste za filmove? Sva ova pitnja postaju nevažna posle gledanja filma kao što je “ Beli Beli Svet” srpskog reditelja Olega Novkovića, filma koji izaziva želju da se vidi ponovo, jer su emocije toliko snažne da se moraju  još jednom proživeti”  “La  Regione Ticina”
“ Snažne emocije u “ Belom Belom Svetu” -predivna  srpska tragedija i najbolji do sada prikazan film na festival. Prava Balkanska Opera”.  “Corriere del Ticino”
“Sigurna rediteljska ruka, izvanredna fotografija Miladina Čolakovića i balkanski bluz Borisa Kovača- bez sumnje najbolji film prikazan na festivalu.” Filmski časopis “Azione”
“U ovom filmu ništa nije slučajno, nijedan kadar, nijedna reč dijaloga scenarstkinje Milene Marković, nije slucjno ni što je film smešten u Bor…. Izvanredna glumačka ekipa na čelu sa Uliksom Fehmiu, debitantkinjom Hanom Selimović, ali i Nebojšom Glogovcem, Milicom Mihajlović, Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem.
U ulozi Kralja pojavljuje se snažni Uliks Fehmiu, sin velikog glumca, nedavno preminulog Bekima Fehmiu koji je sa ponosom i bolom govorio o ocu i na konferenciji za novinare.
Film izvanredno režiran i odglumljen koji je s pravom zaslužio najduži aplauz publike toga dana. Film koji iznenađuje hrabrošću svoga jezika i dramaturgije u kome je glavni junak izvanredni Uliks Fehmiu..Nezaboravan film.”  “Il Giornale di Vicenza”
“Veličanstven film srpskog reditelja Olega Novkovicća”  “Tribune de Geneve”
“Novković  gradi svoj film  ka potresnom finalu koji efektno odražava njegov sopstveni pogled na svet koji se urušava do samouništenja. “ “ ScreenDaily’“
“Hor na kraju peva neku vrstu današnje Internacionale, posvećenu današnjoj Evropi koja polako tone u novi varvarizam. ” “ La Regione Ticino”.
Povezana vest:  Dikaprio ne želi da glumi s Melom Gibsonom