Festival_autorskog_filmaMinistar kulture Nebojša Bradić  i Srdan Golubović potpisali Protokol o sufinansiranju programa FAF-a
Ministar kulture Nebojša Bradić i predsednik Saveta Festivala autorskog filma (FAF), reditelj Srdan Golubović, potpisali su danas Protokol o sufinansiranju programa FAF-a od 2010. do 2012. godine.
Bradić je istakao da je tim činom Ministarstvo „na pravi način uputilo važnu poruku“ o tome „koliko je bitno da ova oblast bude deo kulture“.
On je ocenio da je FAF, osnovan 1994. godine, do sada potvrdio ugled u Srbiji i regionu, pa i svetu i izrazio uverenje da nam predstoji novo i važno izdanje te manifestacije – 16. FAF od 30. novembra do 7. decembra u Beogradu.
-Autorski film ima veliku tradiciju, od samog postanka filma do vremena avangarde pa i do ulaženja u vode društvene i druge vrste analize. Svakih desetak godina pojavi se neka nova generacija autora koja o svom vremenu ima šta da kaže – izjavio je ministar.
Bradić je ukazao da „blokbasteri i filmovi koji predstavljaju konfekciju jesu nešto što ugrožava biće filmske umetnosti“.
-Dobro je da naši autori na kvalitetan način upućuju poruku ovom vremenu da je opstanak filma u onim stvaraocima koji daju autorski pečat kinematografiji – naglasio je on.
Ministar je čestitao prisutnim rediteljima Olegu Novkoviću i Nikoli Ležaiću čiji su filmovi „Beli, beli svet“, odnosno „Tilva roš“ nagrađeni ovog leta na festivalima u Lokarnu i u Sarajevu.
Pored njih, potpisivanju Protokola u Ministarstvu kulture prisustvovali su reditelji Srđan Koljević, Vladimir Perišić i Stefan Arsenijević, osnivač Autorskog festivala Vojislav Vučinić i izvršni producent Igor Stanković.
Golubović je zahvalio Ministarstvu kulture „zato što su prepoznali značaj Autorskog festivala“.
-Za nas to nije samo finansijska podrška, već je podrška u prepoznavanju da je FAF već 15 godina jedna od nezaobilaznih tačaka kulturnog života Beograda i Srbije i jedan od najznačajnijih filmskih događaja u našoj prestonici – rekao je predsednik Saveta festivala.
-Ovo je priznanje svima nama koji radimo na festivalu, a pre svega Vojislavu Vučiniću i ljudima koji su ga osnovali pre više od 15 godina. Naša želja je da festival ostane autorski, da zadržimo publiku koju smo uspeli da stvorimo i da nastavimo da pravimo dobar festival – dodao je Golubović.
Za 16. FAF, među 20-ak umetničkih ostvarenja u glavnom programu, uz brojne prateće programe, za sada su najavljeni filmovi Majkla Rouva „Leap Year“, Kornela Mundruca „Nežni sin – projekat Frankenštajan“, Kristija Pujua „Aurora“, Metjua Almarika „Turneja“, Žan Lik Godara „Socijalizam“ i Abasa Kjarostamija „Certified Copy“.
Povezana vest:  Nevolje na premijeri Spajdermena