MovieTapeOtvoren 45. festival glumačkih ostvarenja u Nišu
Predajom ključeva grada glumcima i vatrometom iznad tvrdjave, u Nišu su u subotu uveče otvoreni „Filmski susreti“, 45. smotra glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.
Festival je počeo projekcijom najnovijeg ostvarenja Gorana Paskaljevića „Medeni mesec“, a  prve večeri posetioci će moći da vide i film „Kenjac“ Antonija Nuića.
Svečanom otvaranju festivala na letnjoj pozornici u niškoj tvrdjavi prisustvovali su zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar kulture Nebojša Bradić.
Uoči „Filmskih susreta“ gradonačelnik Niša Miloš Simonović priredio je prijem za glumce i goste u Gradskoj kući.
Do 26. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrdjavi i u sali Doma vojske biće prikazano 14 filmova u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji, a sutra su na programu filmovi: „Žena sa slomljenim nosem“ Srdjana Koljevića i „Ma nije on takav“ Miroslava Petkovića.
Posle uručenja nagrada biće prikazan bugarski film „Svet je veliki i spasenje je iza ugla“ Stefana Komandareva sa Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.
Niški festival ima i bogat prateći program, a organizator – Niški kulturni centar – posebno izdvaja održavanje simpozijuma sa temom „Tretman glumca u filmskim  časopisima“.
Članovi žirija „Filmskih susreta“ ove godine su Ljiljana Dragutinović (predsednica), Goran Šušljik i Paulina Manov, saopštila je ranije umetnički direktor festivala Gorica Popović.
Nosilac Gran prija „Naisa“ dobiće 180.000 dinara, tumači najbolje muške uloge („Car Konstantin“) i najbolje ženske uloge („Carica Teodora“) primiće po 130.000 dinara.
Nosiocima povelja pripašće po 100.000 dinara, a najuspešnijem debitatntu nagrada od 80.000 dinara.
Prošle godine ustanovljena je i nagrada najboljem stranom glumcu koji igra u domaćem filmu.
Generalni pokrovitelji „Filmskih susreta“ su Ministarstvo kulture Srbije i Skupština grada Niša.
Povezana vest:  NOĆNA POTERA STIŽE U BIOSKOPE 16.APRILA