Peter MullanZlatna školjka britanskom režiseru Mulanu

 

Žiri 58. filmskog festivala u San Sebastijanu, kojim je predsedavao srpski reditelj Goran Paskaljević, dodelio je danas „zlatnu školjku“ za najbolji film britanskom reditelju i poznatom glumcu Piteru Mulanu za film „Neds“ (Delinkventi).

Nagrađenom filmu pripala je i nagrada za najboljeg glumca, koju je osvojio Konor Mak Karon za debitansku ulogu.

Mulan trenutno snima novi film u Londonu sa rediteljom Stivenom Spilbergom.

Povezana vest:  Nikol Kidman u drami



Za najbolju glumicu žiri je proglasio Španjolku Noru Navas u filmu „Crni hleb“, dok je nagrada za najbolju režiju – „srebrna skoljka“ pripala čuvenom čileanskom reditelju Raulu Ruizu za petočasovni film „Misterije Lisabona“.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je španski film „Eliza K“, dok je nagrada za scenario pripala Norvežaninu Bent Hameru za film „Kod kuće za Božić“.

Žiri kritike „Fipresci“ za najbolji film festivala proglasio je japanski film „Genpi“, rediteljke Naomi Kavaze.

Povezana vest:  "Zemlja budućnosti'' od 21. maja u bioskopima

Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti ove godine pripala je holivudskoj mega zvezdi Džuliji Roberts koja je u San Sebastijan doputovala u društvu partnera iz filma „Moli, jedi, voli“, čuvenog španskog glumca Havijera Bardema.

Paskaljević, koji je dva puta nagrađivan na ovom festivalu izjavio je danas Tanjugu da je ovogodišnja ponuda filmova u konkurenciji bila na visokom i ujednačenom nivou i pored toga što su filmovi bili produkciono različiti, od sasvim malih produkcija do raskošnih, skupih filmova.

Povezana vest:  Ciklus predavanja PARTIZANSKOG FILMA

Paskaljević je rekao da su sve odluke žirija donete većinom glasova, a da lično žali što nagrada za najbolju mušku ulogu, ipak, nije pripala Švajcarcu Brunu Ganzu za ulogu u filmu „Boje u mraku“.

Filmski festival u San Sebastijanu završava se danas.