sisanjeŠišanje premijerno 6. oktobra

 

Film režisera Stevana Filipovića „Šišanje“, priča o transformaciji inteligentnog srpskog srednjoškolca u vatrenog neonacistu, biće premijerno prikazan 6. oktobra u beogradskom Sava centru, dok u bioskope ulazi 7. oktobra.

Filipović je danas na konferenciji za novinare rekao da je posle fantastičarskog prvenca „Šejtanov ratnik“ (2006), hteo da snimi film u kome će bez metafore moći „direktno da poveže tačke da se vide

uslovi u kome će fašizam ili mutirani nacionalizam biti normalna stvar“ u Srbiji.

-Trudili smo se da junaci ne bude kul, da neko ne krene da se šisa na ćelavo – istakao je režiser.

Povezana vest:  Ljubavna drama "Ona" od 20. marta u bioskopima

U Filipovićevom filmu, za koji je scenario pisao Dimitrije Vojnov, matematički genije Novica (Nikola Rakočević) se sprijateljuje sa skinhedom Reljom (Viktor Savić), i pridružuje se njegovoj grupi navijača i neonacista, u kojoj je i njegova simpatija Mina (Bojana Novaković).

Kroz priču o Novičinom sve jačem utapanju u neonacističku ideologiju i njome inspirisan zločin, kao što je ubistvo Roma i paljenje njihovog naselja u Beogradu, „Šišanje“ prikazuje i povezanost neonacističkih navijačkih grupa u Srbiji sa korumpiranim policajcima, kontroverznim biznismenima i desničarskim političarima.

Da bi ilustrovao aktivnosti srpskih neonacista, Filipović je u „Šišanju“ iskoristio dokumentarne snimke paljenja amabasade SAD u Beogradu. Uz to, kratko su prikazane i fotografije srpskog predsednika Slobodana Miloševića (1941-2006) i predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Povezana vest:  Tarantino preuzeo scenografiju iz serije Dedvud

Upitan zašto je u „Šišanju“ koristio dokumentarni materijal koji povezuje film sa dnevnom politikom, Filipović je rekao:

-Ne bi bilo hrabro da se čovek ne izjasni. U tom smislu hteli smo vrlo svesno da povežemo priču filma, što može da bude u domenu fikcije, sa nečim što je naša realnost.

Filipović je rekao da je taj postupak dao mogućnost da se „to poveže i da se ne shvata kao metafora, već konkretna priča o konkrentim događajima“.

Povezana vest:  „LOKALNI VAMPIR“ U BIOSKOPIMA

Tumač manje uloge gej profesora matematike koji pokušava da pomogne Novici, Dragan Mićanović čestitao je Filipoviću i njegovoj ekipi „na fantastičnom poslu“.

-Ko god želi da sazna šta se događa, zašto živimo kako živimo I o problemima koji nas obuzimaju, može da sazna u sat i po na filmskoj traci. Ostao sam bez reči. Jako mi je drago što sam učestvovao u projektu – rekao je Mićanović.

U „Šišanju“ policijske inspektore igraju Nikola Kojo i Nataša Tapušković, Predrag Ejdus tumači neonacističkog ideologa i pokrovitelja bliskog vlasti, a Srđan Miletić kriminalca vlasnika fudbalskog kluba.