Patricia-ClarksonPatriša Klarkson na čelu žirija festivala u Londonu

 

Američka glumica Patriša Klarkson (Patricia Clarkson) biće predsednica žirija ovogodišnjeg filmskog festivala u Londonu, objavio je list Varajeti (Variety).

U žiriju će sedeti i irski glumac i režiser Gejbrijel Bern (Gabriel Byrne), britanska kostimografkinja Sendi Pauel (Sandy Powell) i indijski režiser Šekar Kapur.

Među ostvarenjima koja će se nadmetati za nagradu za najbolji film nalaze se „127 Hours“ Denija Bojla (Danny Boyle), „Another Year“ Majka Lija (Mike Leigh) i „Black Swan“ Darena Aronofskog (Darren Aronofsky).

Povezana vest:  Semjuel L. Džekson u trileru

U konkurenciji za isto priznanje biće i „The King’s Speeć“ sa Kolinom Fertom (Colin Firth) i Džefrijem Rašom (Geoffrey Rush) i „Ne daj mi nikada da odem“ s Keri Maligan (Carey Mulligan) i Kirom Najtli (Keira Knightley).

Deni Bojl će dobiti nagradu Bratstvo Britanskog filmskog instituta za izuzetan doprinos filmu.

Najvažnije takmičarske selekcije u Londonu jesu najbolji film, najbolji britanski debitant i najbolji dokumentarni film.

Povezana vest:  Trijaža Danisa Tanovića od 8. aprila u bioskopima

Nagradu za najbolji dokumentarac dodeliće poseban žiri sa režiserom „Poslednjeg kralja Škotske“ Kevinom Makdonaldom (Macdonald) na čelu.

Ovogodišnji međunarodni filmski festival u Londonu održaće se od 13. do 28. oktobra.