MovieTapeTucaković: Priče o zabrani filma – pi-ar akcija?

 

Filmski reditelj i kritičar Dinko Tucaković izjavio je da se nada da su napadi na „Srpski film“ reditelja Srđana Spasojevića i scenariste Aleksandra Radivojevića – „sjajna pi-ar akcija autora filma“, a da je van toga priča o zabrani „apsolutna besmislica“.

-Već su me zvali ovim povodom iz najvažnijih srpskih medija, pa shvatam da je to neka medijska akcija i da je to deo političke situacije koja se dešava u Srbiji, a koja opet radi protiv Srbije na najgluplji način – rekao je Tucaković.

Povezana vest:  Elizabet Tejlor: ne bih podnela novu operaciju

On je ocenio da živimo u veoma teškom trenutku i izrazio utisak da „postoji gadan pritisak sa desne strane u kojem neko hoće da dobije političke poene“.

-Da je neko ozbiljno hteo da zabrani ‘Srpski film’, imao je milion povoda. Prvi put sam čuo takvu ideju još na festivalu u Sopotu – pre tri meseca, rekao je Tucaković napominjući da ne zna šta znači termin „grupa ozbiljnih filmskih stručnjaka“, kako se u medijima predstavljaju oponenti ovog filma.

Tucaković je dodao da je svoj lični stav već javno izrazio.

Povezana vest:  DIZNIJEVA ANIMIRANA AVANTURA "VAJANA" U BIOSKOPIMA OD 24. NOVEMBRA

-I sam imam problema sa nekim scenama u tom filmu, kao otac ženskog deteta i kao suprug. Prvi put sam ga gledao proletos u Kanu i tada sam rekao autorima da ima elemenata koji bi mogli da se promene, koji nasrću na nešto što nije stvar dogmi već građanskih standarda.

-S druge strane, čitava filmska umetnost jeste stvar provokacije. Bio sam član žirija Fiprescija na festivalu u Vrnjačkoj Banji koji je tom filmu dao nagradu, misleći da ta provokacija ima smisla – rekao je Tucaković.

Povezana vest:  Predivna porodična avantura "Vuk i lav" u bioskopima od 13. januara

On je ocenio da je „naša kinematografija u dubokoj krizi“, a da „Srpski film“ zbog teme, kvaliteta sa kojim je napravljen i fantastične uloge Srđana Todorovića, zaslužuje komplimente.

-Moj glas je – za. Mislim da su priče o zabrani deo paketa sa žirafom, patrijaršijom, gej paradom… Nemojte da ‘Srpski film’ bude kolateralna šteta – kazao je Tucaković, dodajući da su taj film, „Šišanje“ Stevana Filipovića i „Čarlston za Ognjenku“ Uroša Stojanovića vredna dela koja čine novi srpski film.