Cinema_BelgradeRevija srpskih filmova u Njujorku

 

Revija srpskog filma u Njujorku, pod nazivom „Cinema Belgrade“, biće održana od 13. do 17. oktobra u tom američkom gradu, u organizaciji Češkog centra NJujork i Filmskog centra Srbije (FCS).

U saopštenju FCS-a se navodi da će revija biti održana u okviru projekta „Srbija – često postavljana pitanja“ koji je inicirao Austrijski kulturni forum iz Njujorka, u saradnji sa Bohemian National Hall na Menhetnu.

Povezana vest:  „Kingsman: Zlatni krug“ premijerno 21. septembra, karte u prodaji!

U okviru Revije biće prikazani filmovi „Klopka“ Srdana Golubovića, „(A)torzija“ Stefana Arsenijevića, „Tamo i ovde“ Darka Lungulova, „Dunav“ Gorana Rebića, „Beži zeko, beži“, Pavla Vučkovića, „Rudarska opera“ i „Sutra ujutru“ Olega Novkovića, „Ordinary people“ i „Fabulos Vera“ Stefana Arsenijevića.

U okviru ciklusa biće organizovani i razgovori sa producentom filma „Tamo i ovde“ Đorđijem Lekovićem i glumcima Dejvidom Tortonom i Jelenom Mrđom, kao i sa glumcem Uliksom Fehmiom.

Povezana vest:  Mihalkova Sunčanica na repertoaru domaćih bioskopa od 28. maja

Na izložbi „Srbija – često postavljena pitanja“, koja je otvorena 23. septembra u Galeriji Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku, predstavljeni su radovi 19 umetnika iz Srbije, Austrije, Rumunije, Turske, Velike Britanije, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Grčke, koji referišu na skoro dvodecenijsku dramu na Balkanu, s naročitim naglaskom na Srbiji.

Među umetnicima čija su dela na izložbi su Uroš Đurić, Biljana Đurđević, Uroš Đurić, Vlatka Horvat, Johana Kandl, Marko Lulić, Ahmet Ogut, Pol Albert, Stefanos Civopulos, Katarina Zđelar, Milica Tomić i drugi.

Povezana vest:  Gvinet Paltrou u ulozi zavisnice od seksa

Izložba će u Njujorku biti otvorena do 11. januara 2011. godine.