Hari_Poter_i_Polukrvni_PrincDžoani Rouling nagrada Hans Kristijan Andersen

 

Autorka književnog serijala „Hari Poter“ Džoana Rouling (Joanne Rowling) primila je danas u danskom gradu Odenseu nagradu za literaturu „Hans Kristijan Andersen“ (Ćristian), koja se dodeljuje po prvi put. Priznanje se dodeljuje u saradnji Odensea, privatnog Komiteta za dodelu nagrade i izdavačke kuće Gilendal.

Kako su saopštili organizatori, nagrada je ustanovljena „kako bi se iskazala počast uticaju koji je Hans Kristijan Andersen imao na pisce u celom svetu, izborom dobitnika čije se književno umeće može vezati za Andersenovo ime i životno delo kroz žanrovsku sličnost ili pripovedačke kvalitete“.

Povezana vest:  Uskoro film "Vesele sedamdesete"?

Nagradu, koja se sastoji od bronzane skulpture labuda iz poznate bajke „Ružno pače“ i 500.000 kruna (oko 67.000 evra), spisateljici je uručila danska princeza Mari, na svečanosti u Koncertnoj sali Odensea, u neposrednoj blizini kuće u kojoj je živeo Andersen.

-Priče i likovi Hansa Kristijana Andersena su toliko duboko ukorenjeni u našem zajedničkom sećanju da skoro zaboravljamo da oni nikad nisu postojali i da nam ih je podario Andersen – kazala je Džoana Rouling na ceremoniji i dodala da nagradu prima sa „velikom poniznošću i ponosom“.

Povezana vest:  Film "Pritajeno zlo: Život posle smrti 3D" od sutra na redovnom bioskopskom