met_dejmon_1Met Dejmon narator filma o Lansu Armstrongu

 

Američki glumac Met Dejmon (Matt Damon) biće narator dokumentarnog filma o biciklisti Lansu Armstrongu (Lance) koji će režirati oskarovac Aleks Gibni (Alex Gibney).

Kako prenosi Los Anđeles tajms (Los Angeles Times), film će govoriti o Armstrongovom povratku na Tur de Frans (Tour de France) 2009, četiri godine posle njegove sedme i poslednje pobede na tom takmičenju. Teksaški biciklista, koji je tada imao 37 godina, zauzeo je treće mesto.

Povezana vest:  Ekipa filma „Deset u pola“ u Beogradu: Pandemija će proći, film će ostati

-Javno mnjenje je podeljeno u mišljenju o Lansu Armstrongu. Neki ga smatraju svecem koji daje nadu ljudima koji su preživeli i koji boluju od raka. Drugi ga vide kao licemera, a licemerstvo ljude čini ludim, posebno ako se njime služe da zarade novac – kazao je Gibni.

Gibni je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film 2007, za „Taxi to the Dark Side“, priču o taksisti u Avganistanu koji je 2002. Mučen do smrti u američkoj bazi Bagram. Snimio je i dokumentarce o velikom finansijskom skandalu kompanije Enron, kao i o Džimiju Hendriksu (Jimi Hendrix) i guverneru Njujorka Eliotu Spiceru (Spitzer).

Povezana vest:  Natali Portman – najtraženija zvezda na IMDB u 2011. godine, Džoni Dep treći

Gibni je naveo da je Dejmona odabrao za naratora svog novog filma pošto bi taj glumac trebalo da igra Armstronga u biografskom filmu čije je snimanje neizvesno. Taj film, koji bi trebalo da režira Frenk Maršal (Frank Marshall), planira se poslednjih šest godina.

Armstrong je trenutno pod istragom američkih federalnih vlasti i agencije za borbu protiv dopinga zbog sumnje da su članovi njegove ekipe US postal, sa kojom je stigao do šest od sedam pobeda na Tur de Fransu, koristili nedozvoljena sredstva.

Povezana vest:  Održana panel diskusija „Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma.“

Njegov bivši kolega iz ekipe Flojd Landis (Floyd), kome je 2006. oduzeto prvo mesto na Tur de Fransu zbog pozitivnog testa na doping, optužio je u maju Armstronga da je koristio nedozvoljena sredstva i podsticao ostale iz tima da to čine.

Gibnijev film u bioskope će stići sledeće godine.