hari_poter_i_relikvije_smrt_1iTeolog tvrdi da je Harry Potter sličan Isusu Hristu

 

Dok su milioni dece i odraslih fascinirani njegovim likom, predstavnici hrišćanskog fundamentalizma tvrde da knjige o Harryju Potteru podstiču čarobnjaštvo i ističu da se iza njegovoga nevinog lika kriju mračne sile.

Međutim, ovaj maleni čarobnjak je zadobio podršku teologa Stevena Holmesa koji uverava da je Potter nalik Hristu jer propagira biblijske vrednosti, prenosi britanski Telegraph.

Povezana vest:  Majkl Daglas kao Ronald Regan?

On je također izjavio da su predstavnici crkava širom sveta prebrzo osudili seriju knjiga o Harryju Potteru i njegovim avanturama u Hogwartsu.

-Nakon što su knjige proglasili ‘bezbožničkim’ pročitao sam ih i došao do zaključka da one ipak nose hriršćansku poruku – izjavio je Holmes.

-Šta vam je potrebno da biste uspeli u Hogwartsu? Hrabrost, požrtvovnost, logičko razmišljanje i nesebičnost. To su sve hriršćanske vrednosti – dodao je.

Povezana vest:  Dodeljena sredstva za sufinansiranje projekata u kinematografiji u tri kategorije

Holmes je istaknuo da je uticaj Biblije najprimetnije u poslednjem tomu, „Harry Potter i relikvije smrti“, čija će filmska verzija biti premijerno prikazana sledećeg meseca.

-J. K. Rowling ne govori ljudima da trebaju da se bave veštičarenjem. Ona pokušava da zamisli svet u kome čarobnjaštvo i bavljenje magijom predstavljaju stvarnost, što je nešto sasvim drugo – smatra Holmes.

Povezana vest:  Čarli Šin se nagodio sa tužilaštvom

Autorka knjiga, koja redovno ide u crkvu, prethodno je tvrdila da one nemaju religioznu konotaciju.

-Nisam nameravala bilo koga da preobratim u hriršćanstvo- izjavila je ona 2007. godine.