arthur_war_two_worldsTreći nastavak „Artura i Minimoja“ u domaćim bioskopima

Poslednji deo animiranog serijala „Artur i Minimoji“ – „Artur i rat dva sveta“ od sutra će biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavila je kuća „Milenium Film end Video“. Treći deo sage o dečaku Arturu i njegovim avanturama sa Minimojima i ovoga puta je režirao slavni Luk Beson, koji potpisuje i scenario.

Po sinopsisu u poslednjem delu ove avnture, najveći neprijatelj Minimoja, zli Maltazar, uspeo je da pređe u ljudski svet sa ciljem da okupi veliku vojsku i osvoji svet. Jedino Artur može da osujeti njegove planove, ali prvo mora da se vrati u svoju spavaću sobu i na normalnu veličinu dečaka. S obzirom da je još uvek u formatu Minimoja, može da računa na Selenijinu i Betamešovu pomoć, ali najveće iznenađenje izazvaće Darkos (Maltazarov sin) kada ponudi Arturu pomoć, tvrdeći da želi da pređe na njegovu stranu.

Povezana vest:  Premijera filma "Ustanička ulica"

Beson je ideju za „Artura“ dobio 1999. godine, kada je ugledao fotografiju, koju mu je poslao pisac stripova Patris Garsija. Prvi nastavak pustolovina Artura i Minimoja zahtevao je pet godina marljivog rada i tehnoloških inovacija sa kompanijom BUF i njenim timom od 120 grafičkih umetnika i supervizora. „Budući da sam i ja otac, znam kako je teško sa decom razgovarati o poštovanju i moralu. Pisanje ‘Artura’ i kasnije snimanje filma, bio je moj način razgovaranja sa decom kroz taj lik“, izjavio je jednom prilikom Beson. Prvi snimci Artura datiraju iz 2001. godine, kada je snimljen „pilot“, u svrhu testiranja kombinacije 3D-a i žive akcije, planirane za film. Nakon toga snimljena su dva filma „Artur u zemlji Minimoja“ i „Artur i Maltazarova osveta“. Beson je na sva tri nastavka radio sa istim timom saradnika: scenografom Igom Tisandijerom, direktorom fotografije Tjerijem Arbogastom i kostimografom Olivierom Berioom, kojima su se pridružili mladi umetnici animacije, koje je u kompaniji BUF obučio Pjer Bifen. U filmu je korišćena originalna muzika Erika Sere, a glasove su likovima pozajmili Fredi Hajmor, Mia Farou, Ričard Viliam Dejvis, Penelope An Balfur, Robert Stanton, Ronald Liroj Kroford, Lu Rid (pevač grupe „Velvet Underground“), Selena Gomez, Igi Pop, Daglas Rend.

Povezana vest:  Izmene na idućoj dodeli Oskara

Film će biti na repertoaru bioksopa Roda, Ster sinemas, Tuckwooda i Doma sindikata.