Zena_sa _slomljenim_nosemSvetkovina srpskog filma u Vankuveru

 

Projekcijom filma „Žena sa slomljenim nose“ Srđana Koljevića u Vankuveru je otvoren četvrti festival srpskog filma. Festival je sinoć otvorila glumica Branka Katić koja u tom filmu tumači glavnu ulogu.

Gosti festivala su i režiseri Srđan Koljević i Janko Baljak, producent Bane Jević i režiser dokumentaraca Igor Stoimenov. U pozdravnom govoru počasni konzul Srbije u Vankuveru Predrag Vladiković istakao je da je cilj manifestacije da okupi ljude ne samo iz srpske dijaspore nego i ostale Kanađane na svetkovini savremenog srpskog filma.

Povezana vest:  PEPE, JEDAN UZVIŠENI ŽIVOT stiže u bioskope

-Želimo da našoj zajednici predstavimo ostvarenja koja će obodriti duh, udahnuti energiju i podmladiti nas – rekao je Vladiković.

Tokom četiri festivalska dana u kultnom vankuverskom bioskopu „Holivud“ biće prikazano šest filmova, četiri igrana i dva dokumentarna. Večeras su na programu igrani prvenac Stevana Filipovića „Šišanje“ i dokumentarac „Šest sati ranije“ Dragane Kanjevac.

U četvrtak će biti prikazani igrani film Janka Baljka „Plavi voz“ I dokumentarno svedočanstvo o najpopularnijoj rok-grupi u bivšoj Jugoslaviji „Priča o Bijelom dugmetu“ Igora Stoimenova.

Povezana vest:  Kanski pobednik se neće nadmetati za Oskara 2014.

Festival se završava u petak projekcijom srpskog kandidata za „Oskara“, filma „Besa“ Srđana Karanovića.

Direktor festivala je beogradski diplomac i kanadski filmski I televizijski stvaralac Edi Osgian, a selektor je Nevena Đonlić. Festival je pomoglo Ministarstvo za dijsaporu, kao i pojedinci i firme iz Srbije i Kanade.

Medijski sponzori su i „najzapadnije srpske novine“, najčitaniji iseljenički mesečnik „Kišobran“ koji skoro deceniju i po izlazi u Vankuveru, Srpska televizija u tom gradu, B92 i drugi.

Povezana vest:  Kopolin gotski horor „Između svetova“ u bioskopima od 21. juna

Festivalu su značajan publicitet dali i kanadski mediji, uključujuci i dva vodeća dnevna lista u Britanskoj Kolumbiji „Vankuver san“ i „Provins“.