beli_beli_svet_4Srpska premijera filma Beli, beli svet u Boru

 

Film „Beli, beli svet“, režisera Olega Novkovića koji je snimljen po šcenariju dramske spisateljice Milene Marković, premijerno je u Srbiji večeras predstavljen publici u Boru, rudarskom gradu u koji je i smeštena radnja ove tragedije.

Pred prepunom salom bioskopa „Zvezda“, publika je oduševljeno pozdravila Olega Novkovića, Milenu Marković i glumce Hanu Selimović, Jasnu Đuričić i Borisa Isakovića, kao i trojicu borskih amaterskih glimaca, članova avangardne umetničke ekipe koja se predstavlja pod nazivom „Duo trojica“.

Povezana vest:  Filmovi Ivane Mladenović, Maje Novakjović i Stefana Đorđevića na Filmskom festivalu u Anžeu u Francuskoj

Oleg Novković rekao je da je srećan što je jedan deo svog života proveo u Boru, kao i da nije očcekivao tako dobar prijem borske publike.

Uloge u filmu tumače Uliks Fehmiu, Meto Jovanovski i Marko Janketić, koji večeras nisu došli u Bor.

Kako je navedeno u sinopsisu filma, „reč je o igri ljubavi i smrti… koju igraju odbačeni, otpadnici, lopovi i očajnici, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina“.

Povezana vest:  POČELA SINHRONIZACIJA ANIMIRANOG FILMA "VILIJEVA PLANETA"

Film je urađen u srpsko-nemačko-švedskoj koprodukciji, snimanje je počelo aprila prošle godine, posle dvogodisnjih priprema.

Na prestižnom festivalu u Lokarnu film „Beli beli svet“ osvojio je nagrade za umetnički film „Art Cinema Award“, a glumici jasni Đuričić pripala je nagrada za najbolju glumicu festivala.

Film je pobedio i na 20. Festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu, koji je nedavno održan u tom nemačkom gradu.

Povezana vest:  Džoni Dep želi da bude sahranjen u buretu punom viskija

Arhitektura i ambijent Bora i okoline do sada su bili inspiracija mnogim režiserima. Najpoznatiji su filmovi Dušana Makavejeva „Čovek nije tica“ i Živojina Pavlovića „Put za Katangu“.

Spisateljici scenarija „Beli, beli beli svet“ ovo je drugi film inspirisan Borom. Prethodno je po njenoj priči snimljen film „Rudarska opera“, čiji su glavni protagonisti glumci lokalnog pozorišta.