MovieTapeKanski pobednik na Festivalu autorskog filma

 

Ovogodišnji kanski pobednik, film „Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života“ tajlandskog reditelja Apicarponga Verasetakula, biće prikazan na 16. Festivalu autorskog filma u Beogradu, najavili su organizatori. Ostvarenje tajlandskog reditelja neobična je priča o poslednjim danima života glavnog junaka koji u društvu svojih voljenih istražuje svoje prošle živote i razmišlja o razlozima zbog kojih se razboleo.

Povezana vest:  Poznati farbaju Snupijeve kućice za decu iz Zvečanske i Svratišta

U glavnom programu 16. Festivala autorskog filma, koji će biti održan od 30. novembra do 7. decembra, biće prikazano 18 filmova. Na programu će biti ostvarenja renomiranih svetskih autora, ali i filmovi debitanata i mladih reditelja koji su privukli pažnju publike, kritike i žirija na festivalima širom sveta, naveli su organizatori.

Biće prikazan najbolji debitantski film Kana „Prestupna godina“ Majkla Rouva, kao i film najboljeg reditelja Kanskog festivala Metjua Almarika „Na turneji“.

Povezana vest:  Pogledajte intervjue sa ekipom filma "Projekat X” (Project X)!

Na Festivalu autorskog filma biće prikazano i poslednje ostvarenje Žan-Lika Godara „Socijalizam“, kao i komedija inspirisana radom braće Koen „Žena, pištolj i rezanci“, koju je režirao kineski reditelj Žang Jimou, autor filmova „Kuća letećih bodeža“ i „Heroj“.

U glavnom programu su i filmovi „Kaboom“ koji je u Kanu ove godine nagrađen novoustanovljenom nagradom „Queer Palm“, „Guma“ francuskog di-džeja i reditelja Kventina Dupijea, kao i „Izmišljene ljubavi“ Ksavijea Dolana.

Povezana vest:  Pala prva klapa za film “Otac” Srdana Golubovića

U Muzeju Kinoteke biće prikazani prateći programi „Novi turski film“ i „Planeta Zemlja – poslednji izazov“, a u Kulturnom centru „Grad“ programi „Anarhizam i film“ i „Debitanti autorskog filma“.

U „Gradu“ će biti organizovani i prateće žurke i konceerti. Festival autorskog filma osnovan je 1994. godine, a održava se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.