FAF 1Aktuelne teme i filmski trendovi na 16. Festivalu autorskog filma

 

U programu 16. Festivala autorskog filma naći će se raznovrsna ostvarenja koja pokazuju trendove u savremenom autorskom filmu, pokazujući da autorski filmovi nisu hermetična dela namenjena samo uskom krugu gledalaca, već ostvarenja koja komuniciraju sa širokim krugom ljubitelja filma, najavljeno je danas na konferenciji za štampu održanoj povodom 16. FAF-a.

Kako je najavio kopredsednik Saveta festivala, reditelj Stefan Arsenijević, od crne komedije o rumunskom masovnom ubici, preko priče o savremenom životu u Iranu, pa do tople priče kanskog pobednika o suočavanju Ujka Bunmija sa smrću, festival ponovo u Beograd donosi nagrađivane filmove kako mladih, tako i kultnih filmskih autora.

Povezana vest:  Kameron Dijaz raskinula sa dečkom

Na programu festivala su skoro sva ostvarenja koja su ove godine nagrađena na Kanskom filmskom festivalu, kao i filmovi koji su odneli nagrade na festivalima u Lokarnu, Veneciji, Berlinu i ostalim festivalima širom sveta.

Prateći programi festivala takođe prate važne filmske trendove i fenomene, ali i aktuelne društvene teme, rekao je kopredsednik Saveta festivala Srdan Golubović. Program Novi turski film daje prikaz jedne od trenutno značajnijih kinematografija specifičnog senzibiliteta, a Planeta Zemlja  – poslednji izazov obrađuje veoma aktuelnu temu odnosa između ljudi i prirodnog okruženja.

Povezana vest:  Hju Džekmen na dodeli Toni nagrada

Na tragu uspeha prošlogodišnjeg vizuelnog, pratećeg programa festivala, 16. FAF ispituje sve tanje granice između filma i vizuelnih umetnosti pratećim programom „Titlovi“ autora Igora Milovanovića. Projekat se od 27. novembra do 3. decembra odvija u centru Beograda. Na mestima koja su u skorijoj istoriji bila poprišta zločina, projektuju se kadrovi i titlovi filmova sa programa Festivala autorskog filma, što se video prenosom prati na ekranima širom grada. Cilj „Titlova“ je  pokretanje kritičke misli i preispitivanje individualne i kolektivne odgovornosti za događaje iz bliske prošlosti.

Povezana vest:  Konkurs festivala Cinema City „Up to 10 000 bucks“

Festival se ove godine održava od 30. novembra do 7. decembra u Dvorani Kulturnog centra, Muzeju Kinoteke, KC Gradu i Domu kulture Studentski grad.

Karte za 16. Festival autorskog filma u prodaji su od 18. novembra na blagajni Dvorane Kulturnog centra. Ulaznice za programe u ostalim dvoranama kupuju se na njihovim blagajnama.