Vatikan nije oduševljen Avatarom

 

avatar_picZa razliku od velikog dela sveta, Vatikan nije oduševljen naučnofantastičnim filmom „Avatar“ Džejmsa Kamerona (James Cameron). Trodimenzionalni filmski spektakl naišao je na osrednje kritike vatikanskog dnevnika i radija, koji ocenjuju da su zaplet filma i njegova ekološka poruka površni, uprkos inovativnim vizuelnim efektima.

Vatikanski list „Oservatore romano“ (Ossevatore) navodi da u filmu, uprkos „čudesnoj, očaravajućoj tehnologiji“, ima „malo istinskih emocija“.

Povezana vest:  JOŠ DVE NEDELJE DO PRVE DODELE GORKI LIST MTV MOVIE AWARDS 2011

List ocenjuje da film „gubi zbog spiritualizma povezanog sa obožavanjem prirode“. Vatikanski radio film je nazvao „prilično bezopasnim“, ali i ocenio da nije reč o naučnofantastičnom remek-delu.

Ta stanica navela je da Kameronovo film „mudro fletruje sa pseudodoktrinama koje ekologiju pretvaraju u religiju milenijuma“. „Priroda više nije kreacija koju treba odbraniti, već božanstvo koje treba obožavati“, ocenjuje kritičar tog radija. Kritike su objavljene nakon italijanske premijere filma u Rimu. „Avatar“ će se od petka prikazivati u italijanskim bioskopima.