Međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, koji je održan u Paliću i Subotici od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsednica, producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija), i glumica Nataša Ninković (Srbija), članovi.

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se filmu DEVOJKA, u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.

“Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa.”

Povezana vest:  Stiven Sigal tužen zbog bespravnog hapšenja

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma KRTICA.

“Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan.”

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodeli španskom filmu KARMEN I LOLA rediteljke Aranče Ečevarije.

“Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu.”

CVETNA DOLINA NAJBOLJI FILM U PARALELAMA I SUDARIMA

Povezana vest:  Najmlađi multimilioner u Velikoj Britaniji je Danijel Redklif

ODLUKA ŽIRIJA KRITIKE – FEDEORA ŽIRIJA – TAKMIČARSKOG PROGRAMA PARALELE I SUDARI

Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa Paralele i sudari 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, radio je u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, žiri kritike – žiri Fedeore – jednoglasno je doneo odluku:

Nagrada za najbolji film dodeljuje se mađarskom filmu CVETNA DOLINA u režiji Lasla Čuja.

“Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu.”

Povezana vest:  Lista dobitnika Zlatnih globusa u filmskim kategorijama

FIPRESCI NAGRADA FILMU U RATU

ODLUKA FIPRESCI ŽIRIJA GLAVNOG (TAKMIČARSKOG) PROGRAMA

Tokom 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, od 14. do 20. jula, FIPRESCI žiri radio je u sastavu: Masimo Leki (Italija), predsednik, Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), članovi.

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo odluku:

FIPRESCI NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se francuskom filmu U RATU u režiji Stefana Brizea.

“Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona.”